Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotobokspriset till Anna Strand

/
  • Anna Strand är årets mottagare av Svenska Fotobokspriset 2014 för boken
  • I
  • En del av bilderna i
  • Anna Strands fotobok innehåller bland annat upphittade bilder från en japansk loppmarknad.

Det blev inget fotobokspris för Thobias Fäldt, bördig från Forsbacka och boken "Europe, Greece, Athens, Acropolis" som han gjort tillsammans med Klara Källström. Priset gick till bildkonstnären Anna Strand och hennes "Nagoya notebook".

Annons

Vid en gala på Hotell Rival i Stockholm på tisdagskvällen fick bildkonstnären Anna Strand ta emot Svenska Fotobokspriset på 60 000 kronor.

– Det betyder så klart jättemycket. Pengarna går tillbaka in i mina projekt på en gång, konstaterar hon.

Anna Strand, som är utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg kombinerar ofta fotografi och text i sina verk och utforskar, enligt juryn, "bildens, jagets och verklighetens gränser". Fotoboken "Nagoya notebook" kom till i samband med en vistelse i konstnärsbyn Akyoshidai International Art Village i Japan 2012.

En loppiskartong med gamla bilder utgjorde startskottet för Anna Strands fotoprojekt.

– På en loppmarknad hittade jag en kartong med pappersbilder och negativ från 1930-talet som jag blev intresserad av att jobba med. På negativkuverten gick det att utläsa att de var tagna av två personer som bodde i Nagoya, därav titeln, berättar Anna Strand.

I boken sammanförs de gamla bilderna med nytagna iscensättningar och korta texter. Anna Strand ser "Nagoya notebook" som en samling anteckningar om fotografi.

– Det handlar på ett plan inte om personerna på bilderna längre utan om ett fiktivt jag och om något som alla kan relatera till - alla som någon gång har fotograferat eller förhållit sig till fotografier, säger hon.

Sara Ullberg/TT

Mer läsning

Annons