Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikeförfattare kan få Norrlands litteraturpris

Hon har skrivit skräck från västra Gästriklands skogar. Nu kan Madeleine Bäck få Norrlands litteraturpris i kategorin barn- och ungdomslitteratur.

Annons

Romanen "Vattnet drar" använder sig av landskapets natur och bruksortsstämningar för att framkalla kalla kårar. Det tilltalade juryn för Norrlands litteraturpris, som har nominerat Madeleine Bäck tillsammans med Ann-Helen Laestadius, John Holmvall, Harriet Nordlund och Mirja Unge i kategorin barn- och ungdomslitteratur.

Läs mer: Madeleine Bäck om folktroskräck

Madeleine Bäck kan få fint pris. Foto: TT

"Vattnet drar" tar även upp klyftan mellan stad och land.

– När vi i städerna distanserar oss från landsbygden och kunskapen om skogen och järnet försvinner uppstår det sprickor av glömska, och i dessa sprickor kan någonting otäckt växa. Monstren i min bok är farliga eftersom vi har glömt hur vi ska hantera dem och naturen, sa Madeleine Bäck när vi intervjuade henne i höstas.

De nominerade i kategorin bästa bok är Elin Olofssons "Gånglåt", Pär Hanssons "Kajak", "Svinn" av Lars Berge, "Stenen i grunden" av Gunilla Johansson och "Skarv" av Lina Josefina Lindqvist.

Priset, som förut kallades Rörlingstipendiet, delas numera ut till en författare eller en bok med stark norrländsk koppling.

Prissumman är 10 000 kronor och utdelas vid sällskapets årliga sommarmöte.

(GD/TT)

Mer läsning

Annons