Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikeskräcken fortsätter i "Jorden vaknar"

BOK: Kristian Ekenberg har läst andra delen i Storvikförfattaren Madeleine Bäcks skräcktrilogi från Gästriklands skogar.

Annons

Rötterna ringlar på omslaget till ”Jorden vaknar”, andra delen i Madeleine Bäcks skräckserie från Gästrikland som inleddes 2016 med ”Vattnet drar”. Som om växtligheten när som helst kan ta över. Man tittar lite misstänksamt på den omkringliggande skogen under vårpromenaderna i Hemlingby under läsningen av romanen.

I Madeleine Bäcks folktroskräck har urgamla krafter väckts i skogarna. Läsaren får följa en samling människor som dras med i skeendet och som kan vara de enda som kan stoppa det som pågår.

Läs mer: Folktroskräck från Gästrikland – recension av "Vattnet drar"

Madeleine Bäck fortsätter att utforska folktron i Gästrikland. Foto: Camilla Lindqvist

Blandat med skräcken finns en dimension av landsbygdsskildring, att berätta om livet utanför de stora städerna. Madeleine Bäck är uppväxt i Storvik och hennes engagemang för Gästriklands västra delar och landsbygdsfrågor är genuint, det kunde jag höra i hennes röst när jag intervjuade henne hösten 2016.

I ”Jorden vaknar” är det som om hon har öst på med ännu mer lokalfärg. För oss läsare som har kännedom om Gästrikland är en stor del av nöjet att se landskapet med hennes blick. Den välbekanta vardagen får ett lager av mystik över sig.

Madeleine Bäck öser i trilogins andra del inte bara på med mer lokalfärg, utan hon fördjupar också den magiska värld som hon introducerade i ”Vattnet drar”. Läsarna har förhoppningsvis fångats av berättelsen, och författaren kan tillåta sig att utveckla sina idéer, framkalla stämningar och gräva djupare i den fantasivärld som hon har skapat.

Tyvärr blir jag inte mer engagerad i romangestalterna, trots att jag nu har läst två tjocka romaner om dem. Författaren korsklipper mellan dem, som i en snabbt berättad tv-serie, och rappheten kommer på bekostnad av att man inte riktigt hinner landa hos de människor som hon berättar om.

Att man måste bry sig om romangestalterna är en av de viktigaste lektionerna i skräckskolan.

Däremot har Madeleine Bäck varit uppmärksam när magister Stephen King hållit lektionen om äckelfaktorn. Skildringarna från det överväxta badrummet i ”Jorden vaknar” är äckel av yppersta kvalitet.

Madeleine Bäck fortsätter att utforska folktron i Gästrikland. Foto: Camilla Lindqvist

Andra delen i en trilogi kan vara svår. Nyhetens behag har lagt sig och upplösningen är ännu långt borta. Jag fascineras fortfarande av folktroskräcken, men önskar mig mer av hur Madeleine Bäck knyter till sig läsaren känslomässigt.

*

LITTERATUR

Madeleine Bäck

”Jorden vaknar”

(Natur och Kultur)

Mer läsning

Annons