Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudomlig interaktion?

Anna-Lena Johard Kåberg skriver, apropå debatten om rondellkonstverket ”Priapos trädgård” och hur man kan se på konst, om sin upplevelse av verket.

Annons

Först blev jag mycket besviken när det visade sig vad som var dolt i det lilla träskjulet på rondellen. Jag hade väntat mig något vackert, kanske till och med fantastiskt, men det visade sig bara vara en gammal skruttig Volvo, påmålad med rosa färg och stående på bakändan.

En vacker folder förärades de som var inbjudna till invigningen. ”Priapos trädgård” illustrerad med en gammeldags vacker naturmålning med en bild av fruktbarhetsguden. Innan jag läst konstnärens egen förklaring skrev jag en raljerande insändare och sedan ytterligare en mer inkännande. Men konstverket har inte lämnat mig i fred och det som hände sedan måste jag berätta.

Några dagar efter avtäckningen hade man ställt dit en blåmålad spis, en vit toalettstol i porslin och utan lock, en trasmatta på marken och utslängd på den en trasig och naken celluoiddocka. Någon dag senare var allt bortforslat men minnesbilden stannade kvar. Och en egen tolkning växte fram. Detta var ”Den heliga familjen”. Var det bara i min livliga fantasi eller var det medvetet gjort? Vem vet. Det var inte bara det civiliserade samhällets kollaps som hade ifrågasatts, det blev också en gestaltning av det avkristnade samhället. Var det bara en slump? Bilen-mannen- Josef, spisen-kvinnan-Maria, dockan-Jesusbarnet, toalettstolen-krubban, trasmattan-halmen.

I Gävle hade skapats ett interaktivt konstverk mellan Gud Fader och människorna med konstnären som katalysator. Var det någon mer än jag som såg det? Var det ett tecken ”från ovan”? Var det medvetet gjort eller var det bara en slumpens bild som fastnat på min näthinna? Hur skall det tolkas?

En annan tolkning av enbart Volvon kan vara att den illustrerar de ofta rosaröda drömmar om barndomen som infinner sig när arbetslivet är slut och kroppen börjar bli skröplig. Synd bara att de som snabbt reser förbi inte har en aning om allt som skrivits om bilen på rondellen. Kanske stannar ändå minnesbilden kvar och väcker nya tankar. I bästa fall. Men den friska rosa färgen har bleknat medan debatten här i Gävle tagit ny fart.

Anna-Lena Johard Kåberg

Mer läsning

Annons