Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det annorlunda extra skruvat

/
  • Den kenyanska konstnären Wangechi Mutu har genom olika bland- och collagetekniker skapat en egen bildvärld med obehagligt förvridna kvinnokroppar. Foto: Wangechi Mutu
  • Fotografen Rotimi Fani-Kayode jämförs ofta med Robert Mapplethorpe och har blivit som mest känd efter sin död 1989. I sitt konstnärskap använde han sig av sina afrikanska rötter och ifrågasatte västvärldens bild av den afrikanske mannen.

Annons

Svarta män fotograferade i utmanande poser och collage med groteska kvinnogestalter.

Årets sommarutställning på Göteborgs konsthall handlar om sexualitet, etnicitet och utanförskap. Och om att gå ytterligare en rond mot den eviga frågan ”Vem är jag?”.

Det har varit en turbulent tid för Göteborgs konsthall. Men efter avstyrda nedläggningshot och en chef som nyligen annonserade sin avgång har det nu blivit dags för nya tag och årets stora sommarutställning.

En tillställning med åtta internationellt uppmärksammade konstnärer, varav några visas i Sverige för första gången, som den amerikanska dansaren och performancekonstnären Nick Cave och det brittiska stjärnskottet Simon Fujiwara.

Dessutom visas verk av en av 1900-talets mest inflytelserika afrikanska fotografer, Rotimi Fani-Kayode, och av Wangechi Mutu, som tidigare i år tog emot Deutsche Bank Award och gjorde en stor soloutställning på Guggenheim i Berlin.

Enda svenska konstnären är Charlotte Gyllenhammar. Hon deltar med ett verk som tidigare visats på Kulturhuset i Stockholm och som är en videoprojektion med henne själv förklädd till dels Ulrike Meinhof, dels David Bowie. Två 70-talsikoner från konstnärens egen barndom.

– För mig representerar de förändring, revolt och förvandling, även om de hade helt olika strategier. Meinhof valde att gå över gränsen och ställa sig bakom våld och död, medan Bowie valde konstnärens väg och använde sig av maskeraden, säger Charlotte Gyllenhammar.

Just genom förvandlingsnumret knyter Charlotte Gyllenhammars videoverk an till utställningens teoretiska utgångspunkt och något knepiga titel, ”Disidentifikation”. Ett begrepp som enligt utställningsintendent Stina Edblom står för ” hur subkulturer reagerar på rådande normer genom att plocka från populärkulturen och skapa något helt nytt”.

– Många av konstnärerna har alltid identifierat sig som annorlunda, kanske genom sexuell läggning eller hudfärg. I sina verk vrider de upp annorlundaheten ett varv till, säger hon.

Några av konstverken är helt nyproducerade, som Nick Caves dräktskulpturer ”Soundsuits”.

Han har tidigare gjort liknande plagg i samma anda, men just de som visas i Göteborg har aldrig ställts ut förut.

Det är färgstarka skulpturer i gränslandet mellan fågelskrämma och haute couture. Alla med ett eget unikt läte i det fall någon skulle ha dem på sig.

– Jag vill sudda ut kön, klass och ras genom att tvinga betraktaren att ta till sig en helt ny sorts hybrid. Jag vill att det ska vara färgglatt och visuellt, men också politiskt, säger Nick Cave.

Han berättar att inspirationen till dräkterna kom efter raskravallerna i Los Angeles 1992.

– Det fick mig att fundera över vem jag är, som svart homosexuell man i USA, säger han.

I ett av rummen på Göteborgs konsthall har Simon Fujiwara låtit inreda en spansk bar med uppenbart erotiska inslag.

Installationen heter ”Welcome to the Hotel Munber” och är en iscensättning av den bar som hans föräldrar, hans japanske far och brittiska mor, ägde i Spanien under Francoregimen.

Den är också ett sätt för Simon Fujiwara att undersöka sin egen historia och sin sexualitet.

– Berättelsen om baren tillhör min barndoms myter. Den var sådant som föräldrarna satt och berättade om vid middagsbordet och som jag har växt upp med, säger konstnären själv.

Fotnot: Utställningen på Göteborgs konsthall öppnar den 2 juli och pågår till den 31 oktober.

”Men efter avstyrda nedläggningshot och en chef som nyligen annonserade sin avgång har det nu blivit dags för nya tag och årets stora sommarutställning.”

Camilla Adolfsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons