Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En videovår i rörelse

/

Videogud har presenterat ett nytt vårprogram med fem kortfilmer. Men hur många är det egentligen som tittar på de offentliga videokonstverken i landstingets utrymmen?
– Många har vant sig vid dem och går nu bara förbi stationerna, säger Lena Ostermann, vikarierande filmkonsulent Region Gävleborg.

Annons

För Videoguds vårprogram 2015 är det Uppsala läns filmkonsulent Louise Bown som kurerar med det gemensamma tema hur rummet formar oss människor.

– Alla filmerna har gemensamt att de behandlar rörelser i ett rum. Det kan handla om antingen tågvagnar eller mer öppna utrymmen, säger Erik Anderman, konstkonsulent Region Gävleborg.

Vårens program består av fem filmer och först ut är Emelie Bomans "Ume år" som visas fram till den 25 februari. Boman är både dansare och filmare och figurerar själv i sin video. Här dansas det på en helikopterplatta, ett grustag, med skidor och stavar på ett fjäll, vid en sjö bland engångsgrillar och på en sandstrand på ett fält. Det är en ständig förflyttning med dansen som röd tråd.

I "The Train" av Moskvabaserade konstnären Olga Chernysheva får vi följa med på en vandring genom vagnarna på ett tåg till ett stycke av Mozart.

– Olga intresserar sig för vardagslivet och hur det marginaliseras i historien om Ryssland som når ut utanför landets gränser, säger Erik.

I Karolina Specht "An incredibly elastic man" möter vi en animerad figur vars flytande och elastiska väsen inte verkar lyda till tyngdkraftens lagar. "Gates of life" består av sex minuter förskjuten bild som gör att man bara ibland ana att man befinner sig på en tågstation. Avslutande "Det svarta projektet" är under produktion och filmad i en lada med olika kroppsdelar som filmas mot varandra.

Videogud startades 2006 som ett samarbete mellan konst- och filmenheterna på landstingen i Gävleborg, Uppsala och Dalarnas län. Men hur många som i dag tar del av landstingets videokonst är svårt att veta.

– Videostationerna har kanske fallit lite i glömska. Vi skulle kunna aktiva dem mer, säger Erik.

Därför ska man nu skicka iväg enkäter till de ansvariga för varje station för försökta ta reda på intresset. Här i Gästrikland handlar det om Gävle Sjukhus, Sandviken Kulturcentrum, Silvanum och Västerbergs Folkhögskola.

– Det är svårt att uppskatta hur många personer som sätter sig ner och tittar på videokonstverken. På ett bibliotek är det nog många som gör det, men på sjukhusen är det nog svårare, säger Lena Ostermann.

LÄS MER:

Invigning av Videogudstation på Västerbergs folkhögskola

Mer läsning

Annons