Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hotbild inför Vilks-vernissage

/
  • Galleristen Henrik Rönnquist hänger Lars Vilks utställning på sitt galleri Rönnquist&Rönnquist i Malmö.

På lördag ställer Lars Vilks ut på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö. På tavlorna figurerar motivet som gjort Vilks världskänd – profeten Muhammed porträtterad som en hund.

Annons

Vilks avbildningar av profeten har tidigare väckt stort rabalder både i Sverige och internationellt för att han av vissa anses kränka islam. Vilks lever sedan länge under polisbeskydd efter dödshot. Men inför utställningen i Malmö finns ingen hotbild, enligt polisen.

– Nej, inte som det är nu. Men vi följer utvecklingen och tar ställning dag för dag, säger Patrik Johansson, biträdande närpolischef i polisområde city i Malmö.

När nyheten om Vilks utställning i Malmö kom i februari svallade känslorna. Stadens Dialogforum med uppgift att motarbeta etnisk och religiös diskriminering kallade till krismöte och enades om att inte låta sig provoceras av utställningen. Björn Lagerbäck som är forumets samordnare känner nu inte till några planer på protester eller aktioner och gallerist Henrik Rönnquist har inte heller upplevt några hot inför vernissagen.

Vilks tidigare Malmöbesök har påkallat stor polisbevakning.

– Då på den tiden var det lite sensationellt och upphaussat. Nu är det inte så, säger Patrik Johansson.

Erika Oldberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons