Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Extra kulturval i Gävle?

/

Annons

KRÖNIKA

Extra val och plötsligt är det Alliansens kulturpolitik som gäller det vill säga 270 miljoner mindre och författaren och kulturjournalisten Mikael Timm citerar Kissinger i Kulturradion: Vi behöver lite mer cynism. Det är slut på storögda pudlar i politiken nu.

Mer cynism? Kom till Gävle! Här har vi gjort oss av med både stadsarkitekt och kulturpolitiker. Samtidigt som kommunen bestämmer om en biblioteksutredning om biblioteksutredningen – det har i högsta grad med både stadsarkitekt och kulturpolitiker att göra.

– Det är en stor investering, samtidigt vet vi alla att något måste ske.

Orden är Lars-Göran Ståhls, i dag avgående ordförande i kultur- och fritidsnämnden, angående det nya biblioteket. Då var året var 2007 och alla politiker i nämnden var överens: Kommunen borde lägga 165 miljoner kronor på att bygga ut stadsbiblioteket på Slottstorget.

Men varför kommer Gävle aldrig till skott? Jag fattar det inte. Det är ju fint och bra att diskutera och analysera och kommunicera och visionera – om inte idéerna verkade mer tillkrånglade än nödvändigt bara för att sedan dras i långbänk. Betydelsen förskjuts ju om man inte gör något, om man aldrig kommer fram till något. Nog måste man väl under de här åren ha kunnat klura ut något sätt – läs: prioritera – att finansiera det utbyggda biblioteket, stadens kulturella och demokratiska hjärta? I stället skakas häromdagen liv i en ett år gammal idé om att bygga och flytta hela härligheten till Strömvallen. Men först en utredning om utredningen, det vill säga vad man ska ha biblioteket till.

Kan det, med dagens utveckling, vara så att man kallt räknar med det som en av butiksägarna runt Slottstorget förutspådde angående utbyggnadsplanerna redan 2007:

– Folk läser ju ändå mindre och mindre, det kommer bara vara data i framtiden, så varför ska de då bygga ett bibliotek?

Nä, då behövs det ju minimal plats, det kanske räcker med ett par rum. Jag är för alla sorters kulturhus, allaktivitetshus, folkets hus, vad ni vill, men självklart också för ett bibliotek mitt i stan. Argument som tillgänglighet och nära till kollektivtrafik räcker här. Kanske handlar det om kvantitet i stället för kvalitet, jag kan inte se varför man skulle behöva välja. Ett Kulturhus skulle innehålla allt, finaste och fulaste kulturen som min vän Dennis Alexis brukar säga utan att skilja på dem.

Men det är kring kulturkommunalrådshälen det klämmer. Det finns ingen som är riktigt intresserad, som brinner för kulturen. I den "samarbetsbudget" som lades fram tidigare i veckan, att klubbas av kommunfullmäktige i mitten av december, finns den inte med, det närmaste man kommer är att "kommunens ekonomiska stöd till föreningar ska vara jämlikt och rättvist". Kultur i Gävle verkar mest gå ut på att försöka baka in skolan i allt som luktar kreativt och stödja idrottsföreningarna.

Det räcker inte. Det borde inte finnas något antingen eller här. Det borde finnas en uttalad kulturpolitik, det finns det ju på andra ställen: Hur skulle annars kulturhuset Väven vara möjligt i Umeå?

Jag minns före detta bibliotekschefen Conny Perssons ilskna inlägg på kultursidan och hur han tillsammans med bibliotekarier och bibliotekschefer i länet drog slutsatsen att "en satsning på biblioteken är i högsta grad en satsning på framtiden för våra samhällen".

Vem vill inte tro på framtiden i dessa dagar av extra allt? Se till att bygga det där Superbiblioteket nu!

Sanna Wikström

Mer läsning

Annons