Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lenas cirkusloppor kan få Augustpris

/
  • Nästan alla de nominerade till årets Augustpris fanns på plats under måndagens presskonferens på Nalen i Stockholm. Saknades gjorde dock Martin Schibbye och Johan Persson som nominerats i fackbokklassen för ”438 dagar”.

Lena Sjöberg, från Sandviken, är en av de nominerade till årets Augustpris.

– Självklart har det betydelse, säger hon.

Annons

– Det känns uppmuntrande! Och alldeles särskilt glad blir jag med tanke på att boken handlar om någonting så smått och nästan osynligt som loppor. Det känns hoppfullt (!) att det lilla och stillsamma ges plats, skriver Lena Sjöberg i ett mejl, på väg hem till Småland där hon numera bor efter att ha deltagit i presskonferensen på Nalen i Stockholm där nomineringarna tillkännagavs.

Det är hennes bok ”Cirkusloppor på luffen” som är nominerad, en bok om en större och en mindre loppa som hamnat i Madrid och jobbar på cirkus, tills den dag då cirkusen brinner ned och tillvaron blir osäker. Lena Sjöberg står för både bild och text.

Augustpriset fyller 25 år och bokhandlaren Olav Magnusson, ordförande för den skönlitterära juryn, lyfte fram prisets kommersiella framgångar. Under åren har han själv sett hur de svenska titlarna klättrat uppåt på branschens topplistor som tidigare dominerades av de anglosaxiska.

– Det är ju det största bokpriset för svenska författare, så självklart har det betydelse. Fokus på priset verkar dessutom öka år för år, och det är roligt! Genom nomineringarna ges böckerna en ok-stämpel som gör att någon som annars kanske skulle ha tvekat inför att köpa/låna boken kanske ger den en chans. Och upptäcker någonting nytt. I år var det dessutom särskilt roligt med nomineringarna i barn- och ungdomsklassen eftersom flera kommer från små, spännande förlag, säger Lena Sjöberg om prisets betydelse.

Vad jobbar du med nu?

– Nu jobbar jag med två pekböcker som alldeles strax är färdigritade, och en ny faktabok (i samma serie som mina faktaböcker om ägg och is).

Lena Andersson, vars nominering mötte det starkaste branschjublet vid presentationen, var glad över erkännandet för sin roman ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek”.

– Jag har inte läst tidigare hur det ser ut eller hur det låter just i de här scenerna när man bli nobbad och när man förnedrar sig. När alla säger att man borde inte göra det här – och så gör man det i alla fall. Inget är nytt i världen, men jag tyckte om att lägga ett stramt språk över de känslostormarna.

Mer läsning

Annons