Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgisk tillbakablick på utrotningshotad manstyp

/

Gävleförfattaren Lars Skyttner skildrar i en romanserie en generation män som inte förnekade sig något.

Annons

En ung man på väg ut i världen. Ett klassiskt romantema, men det som gör denna unga man lite extra intressant för en Gävlepublik är att hemmahamnen finns här. Författaren Lars Skyttner är professor emeritus i informatik vid Högskolan i Gävle.

Han skriver i ”Den röda kappan”, som är första delen i en kvartett romaner med samlingsnamnet ”Nostalgia Generalis”, ett slags Bildungsroman. Huvudpersonen har en önskan om att komma upp sig i världen, bli någon, och jag associerar till den dokumentär om Leif GW Persson som sändes i SVT under julhelgen. Skyttner skildrar ett Gävle som fortfarande är kvar i grosshandlarvillor vid kusten och paradvåningar.

Tyvärr försvinner vår huvudperson snart in i erotikens värld och Lars Skyttners beskrivningar av ”välformade bröst” får Haruki Murakami att likna en militant feminist.

Mycket snart tappar jag intresset för vår elitistiska protagonist, som via det militära och tjänstgöring som fartygstelegrafist söker sig till en pilotutbildning. Bara på ett sätt intresserar han mig – som exempel på en utrotningshotad manstyp.

Den grandiosa, självförhärligande 40-talisttypen som har kunnat vältra sig i ett Sverige under de feta åren. Berättaren skildrar sig själv som en renässansmänniska, med en mångfacetterad begåvning som visserligen har svårt att passa in, men som onekligen gör honom (åtminstone om han får säga det själv) till en intressant människa. Han behöver dock inte säga det själv; här finns otaliga damer som kan göra det åt honom.

Berättandet är för utdraget och fyra romaner, som serien kommer landa i, är en för tjock ordmassa. Mycket kan strykas, förslagsvis sexskildringar.

Det verkar vara härligt att vara vår universalbegåvade berättare. Fullt lika angenämt att läsa om honom är det inte.

*

Missa inte de senaste recensionerna och krönikorna från GD Kultur. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Läs mer: Hitta alla artiklar från Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook

Mer läsning

Annons