Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passion och allsång med högskolans dramapedagoger

/

De räddade sin utbildning på Högskolan i Gävle med en ballongprotest.
Nu spelar dramapedagogerna en föreställning för äldre i Bomhus.

Annons

Gästrikland är lite av dramapedagogikens centrum i Sverige. På Västerbergs folkhögskola finns en lång tradition av att utbilda dramapedagoger och Högskolan i Gävle är den enda högskola som kan erbjuda studenterna att bli auktoriserade dramapedagoger.

– Dramapedagogik handlar om att hitta individen och få den att växa. Det kan ske genom teater, men det behöver inte alltid vara det, säger Helena Korall som är en av studenterna.

I fredags spelade de föreställningen ”Passionärerna” för en grupp pensionärer i Bomhus Folkets Hus, med just äldre som en på förhand bestämd målgrupp. En föreställning om passionerade människor, med en vid tolkning av vad passion innebär. Föreställningen är episodiskt berättad och rymmer allt från textilarbetaren Majas livsöde till en ”Tur i kärlek”-liknande gameshow där en lite blyg herre paras ihop med en morsk självförsörjande bonde – för att till slut vinna den glittriga programledarens kärlek.

För ett år sedan publicerades det debattartiklar i Gävlepressen om neddragningar inom dramapedagogiken på Högskolan i Gävle.

– Högskolan genomförde otroliga neddragningar och tog bort dramapedagogiken A och B, sedan fick A-kursen komma tillbaka, konstaterar Elsa Szatek som är adjunkt i ämnet vid Högskolan i Gävle.

Det var studenternas protest som bidrog till att beslutet delvis drogs tillbaka. De satte upp ballonger på chefernas dörrar i en aktion för att rädda det som är unikt med utbildningen i Gävle, det vill säga att man här kan bli auktoriserad dramapedagog.

Dramapedagogik är ett ämne som kombinerar praktiska övningsmoment som föreställningen ”Passionärerna” med vetenskapliga moment. Dramapedagogiken har sina rötter inom folkbildningsrörelsen och dramapedagoger kan jobba exempelvis inom skola, kulturskola eller vården.

"Passionärerna” har de tagit fram tillsammans under demokratiska former.

– Det liknar inte en traditionell teater där någon delar ut roller, utan vi har med dramaövningar arbetat fram föreställningen.

Läs mer: De förlorar chansen till högskoleexamen

Mer läsning

Annons