Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Samhället – det är en fyrkantig fan", sa Leif GW

/

DEBATT: Björn Widegren svarar Lars Ragnar Forssberg om Leif GW Persson.

Annons

I en bisarr krönika på torsdagens kultursida här i GD (28/1) sågade den grånade vänsterdebattören Lars Ragnar Forssberg Leif GW Persson. Det mesta runt honom – Leif GW alltså – var tydligen konstigt, bisarrt, övermaga, ja bara för mycket, särskilt då i TV: "Veckans brott" med Palmemordet, två timmars "tokhyllningsprogram", enligt Forssberg felaktigt varumärkt som "dokumentär" och så gäst hos "Vänligen Lars Lerin". Hur kunde SVT "låta detta rulla på?" frågar sig Forsberg bestört. I undertexten hör man hur han ropar på ordningsvakterna.

Forssbergs reaktion ser jag så här: Vänstern har sedan länge en mycket stark ställning på kultursidorna och i svensk television (SVT alltså). Så inte undra på att denne vänsterveteran, van att producenter och kulturdebattörer följer Vänsterjohn tätt i stegen, blir förfärad. Samförstånd ska ju råda om att vänstern bestämmer – så vad är detta? Jo, naturligtvis har Forsberg helt rätt i sin undertext – i fallet GW har grindvakterna gått hem. För oss som inte tillhör vänstern har det därför nu runt årsskiftet varit högtidsdagar när vi tittat på TV.

Läs mer: Lars Ragnar Forssbergs debattartikel som Björn Widegren svarar på

Jag vet, man kan inte alls inordna Leif GW i något slags vänster-högerskala. Det är bland annat det som gör det så svårt för en Lars Ragnar Forssberg. Han och hans gelikar vill ha oss i fack. Vänstern med sina skattehöjningar och sociala ingenjörskonst, ska hålla sig i fållan, de där utanför är "höger" som vill ha lägre skatter och därmed fienden. Undvik kontakt med det lägret!

Men Leif GW är motsatsen till allt sådant. Han är ett enmansuniversitet; står utanför det mesta, röstar antagligen på sossarna, men uppträder inte som en sådan, så man vet helt enkelt inte var man har man honom. Han är oförutsebar (man vet inte vad han ska hitta på och säga) och därmed oförutsägbar. Han är personlig, och han är på sitt område, kriminologin, oerhört kunnig. Där tycker han inte. Där vet han.

Visst förstår jag att det stör somliga, som nu Lars Ragnar Forssberg. Särskilt stör det den som vill ha kontroll, som håller sig till ideologier, som ängsligt frågar eller håller sig till vad "samhället" tycker.

Jag ser Leif GW Persson som en frodig Falstafffigur som vandrat in från Shakespeares renässans till vårt karga nordiska klimat i 2000-talets Norden. Här har han i TV syresatt vår vardag och i böcker och intervjuer förgyllt vårt annars så glåmiga kulturliv. Han är den uppriktige livsnjutaren som säger som det är, inte som det borde vara. Däri är han faktiskt lik den lysande författaren till "Min kamp", Karl Ove Knausgård. "Sveriges bästa författare" som jag brukar kalla honom trots att han är norrman. Denne retade förra våren gallfeber på kontrollvänstern för sin artikel om cykloperna (de enögda). Svenska författare och kulturdebattörer var inte bara enögda, skrev Knausgård, de ville att man skulle skriva om hur det borde vara. Inte som det är.

Leif GW säger som det är. I det oerhört fina programmet med konstnären Lars Lerin – Forssberg hånar det, eftersom han inget förstod, mig rörde det till tårar – berättar Leif GW om sitt drickande. Om det hymlar han inte, annars det vanliga i offentligheten. Han tillstår att han njuter av spriten, har trevligt och att han håller det hela i balans med ett vitt halvår. När ångesten sätter in, han döljer inte heller det, när sömnen inte vill komma, och året just då är vitt så att han inte kan ta till alkololen tar han i stället en vit tablett. Hur många berättar offentligt så rakt och ärligt om sånt?

Lars Ragnar Forssberg ondgör sig över TV:s "Veckans brott" och Leif GW:s upptagenhet med Palmemordet och det vapen som kanske hade använts, men som nu avförts. Forssberg har fått för sig att Leif GW drev det som att han nog hade rätt och nu skulle triumfera över poliserna. Jag har sett de flesta programmen och mitt intryck är det helt motsatta. I stället har Leif GW hela tiden poängterat att man inte alls kan vara säker. Att en utredning kan komma fram till något helt annat än man hoppats. Lars Ragnar Forssberg har, säkert medvetet, blandat ihop Leif GW:s inställning med Expressens skriverier om saken och vad Leif GW:s sidekick i TV har hoppats och trott. Men det blir väl så när det heliga ändamålet tar över saken.

Det råder en sorts moralpanik i landet. Bara några exempel: Välrenommerade kulturinstitutioner (Stockholms kulturhus) censurerar konstnärer när de använder n-ordet. På gammalt östtyskt maner går man in i författarikonen Astrid Lindgrens verk från 40-talet, "Pippi Långstrump" och tar bort ordet "negerkung". Vår statsminister sa i höstas att vi apropå flyktingarna i Sverige har varit "naiva". Vilka vi? Det var väl statsministern som var "naiv". Och vill vi verkligen ha politiker som är naiva?

Och apropå moral går till sist mina tankar till författaren Raymond Chandler och hans hjälte Philip Marlowe, två som visste mer om moral än de flesta. I ett brev skriver han: "Och nu är det andra som talar om för mig att jag har ett socialt samvete. P. Marlowe har lika mycket socialt samvete som en häst. Han har ett personligt samvete, vilket är en helt annan sak."

I det känner jag igen Leif GW Persson. Han som på en invändning i "Veckans brott" från Camilla Kvartoft om att "samhället" säger si eller så, svarade, med munnen krökt i ett illmarigt leende: "Nja, se samhället – det är en fyrkantig fan!"

Björn Widegren

är före detta kulturredaktör på Gefle Dagblad

.

Replik:

I en mycket låång text fantiserar den gamle kulturredaktören Björn Widegren ihop ett porträtt av mig. Jag är en diktatorisk vänsterjohn som ropar på grindvakter, älskar höga skatter och social ingenjörskonst. Det är meningslöst att slåss mot fantasifoster. Dock har Björn rätt på en punkt. Jag tycker – av skäl uppenbara för de flesta – att vi ska undvika ordet negerkung.

Björn tycks i likhet med många tv-producenter älska GW. Jag tycket att han på ett osunt sätt överexploateras. Det är nog i längden till förfång för både GW och SVT.

Lars Ragnar Forssberg

*

Missa inte de senaste recensionerna och krönikorna från GD Kultur. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Läs mer: Hitta alla artiklar från Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook

Mer läsning

Annons