Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora förhoppningar på nytt kulturhus

/
  • Nu öppnar Kulturhuset Gävle i Lättings gamla lokaler.

KOMMENTAR: Kristian Ekenberg har spanat in Gävles nya kulturhus.

Annons

Det ser lovande ut! I maj skrev jag om planerna på Kulturhuset Gävle, och hade förhoppningen om att olika kulturaktörer under ett gemensamt paraply kunde bilda någonting tillsammans som är större.

Nu slår Kulturhuset Gävle upp portarna snart, med invigning 31 oktober, och efter en rundvandring med de olika aktörerna som samsas i Gamla fängelset förstärks förhoppningarna.

En liten farhåga fanns om att för många olika viljor skulle resultera i en enda soppa, men de olika representanterna från de medverkande föreningarna som visade runt i huset underströk gång på gång samarbetsviljan.

Tanken är att de tillsammans ska kunna göra saker som var och en inte har kunnat göra tidigare.

Att fängelsebyggnaden kan fortsätta att vara öppen för alla att uppleva, som på Lättings-tiden, är en bonus.

Någonting som jag hoppas på är att det ska finnas utrymme för konst- och andra utställningar, eftersom möjligheten att ställa ut har minskat när galleridöden skördat sina offer. En sådan yta finns, möjlig att boka, och den invigs av Fängelsemuseet med en Joe Hill-utställning med fokus på dödsstraffet.

Än så länge är det lite svårt att få grepp om vad exakt som kommer att pågå i det nya kulturhuset, men invigningsprogrammet kanske ger en fingervisning – där ryms allt från silversmide till rapskola för tjejer.

Kulturums ordförande Niels Hebert poängterar en viktig aspekt med Kulturhuset Gävle. I Gävle centrum finns få ytor som inte är kommersiella, där alla är välkomna även om plånboken är tom. En sådan plats ska det nya kulturhuset vara.

Fotnot: Studieförbundet Vuxenskolan, ABF, Sveriges Fängelsemuseum, Gävles Unga, Kulturum, IDKA och Gävligt Gott är de aktörer som samarbetar i Kulturhuset Gävle.

*

LÄS MER: Lovande planer för gamla Lättings-lokalerna.

Mer läsning

Annons