Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar till kulturredaktören

Annons

Björn, du får kalla mig och mina kollegor svindlare, om det passar i din vokabulär. Men jag tänker inte använda den typen av ord, när jag nu ska försöka beskriva sakfrågan ”Kulturhuvudstad 2014” på mitt sätt.

Först vill jag börja med att beklaga att inbjudan till presskonferensen inte kom personligen till dig.

Den kom inte personligen till någon. Precis som alltid när kommunen kallar till information för massmedia, sker det på samma sätt. Ett tryck på knappen och alla tidningar, radio, tv med flera kallas, utan urskiljning.

Sedan måste det ju vara upp till det egna företaget, i detta fall Gefle Dagblad, att se till att berörda/intresserade nås av budskapet. Ledarskribenten från den konkurrerande tidningen, Arbetarbladet, var på plats (utan personlig inbjudan).

Här har ni en hemläxa att göra.

Jag är glad att du fått rapport från presskonferensen. Det var fler än jag som mådde bra av vad vi hade att berätta. Den ansökan, till att bli ”Kulturhuvudstad 2014”, som nu ska lämnas in, är färdig.

Den är mycket bra och innehållsrik. Enligt min åsikt är den briljant och spänner över alla områden på ett tilltalande sätt. Man har verkligen utgått från vad Gävle har och hur man kan utveckla detta.

Det här med kulturell allemansrätt känns bara så rätt.

Björn, du som så länge har väntat på och trånat efter innehållet i ansökan, måste nu uppleva ”gotte-stunder”.

Hur kan du då ägna en hel kolumn åt pengarna? Ifrågasätta vår trovärdighet och vilja? Hur kan du påstå att vi inte vet varifrån vi ska ta pengarna?

Vi har varit så tydliga och raka som det bara går. Inga resurser tas från våra verksamheter, varken skola, omvårdnad eller socialtjänst.

Gävle kommun har sedan ett antal år förstått att man måste ha en pott för utvecklingsområden, för att stå rustade för framtiden.

Nu har vi sagt, med politisk enighet, att de kommande åren från 2010 får den utveckling vi så väl behöver vara på den kulturella arenan. Där ska vi lyckas få Gävle på kartan, nöjdare gävlebor, flera boende i vår stad och naturligtvis flera etableringar av varierande art.

Detta borde applåderas av en kulturredaktör. Varför är jag inte förvånad?

Om vi inte blir utsedda/vinner, så måste vi satsa dessa utvecklingspengar på andra områden, för utvecklas behöver alla människor och kommuner.

Björn, du har ett bra minne. Jag har haft många synpunkter om Folkteatern under tidigare år.

Dessa åsikter grundar sig mest på att jag tycker att dom producerade för litet och sågs av för få. En slags ”finkultur”, som endast ett mindre antal begriper och efterfrågar.

Denna satsning på kulturell allemansrätt passar mig bättre.

Kultur för alla och överallt.

Utmaningen, som ligger framför oss nu, är att bli ambassadörer för Gävle. Se positivt möjligheten att det kanske blir vi som får vara Sveriges kulturkommun i Europa. Det kan få oss att växa, minst två cm/person.

Björn, du är välkommen att delta i det arbete. Du kan se detta som en personlig inbjudan.

Vid pennan

Inger KällgrenSawela,

Oppositionsråd, m

Mer läsning

Annons