Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa vecka teater, teater och åter teater i Gävle

/

En gång var jag på nordisk teaterfestival i Finland, i Tammerfors. En sällsam upplevelse, hela Teaternorden tycktes vara där.

Annons

Och hur präglades inte Tammerfors av de där festivaldagarna. Själv såg jag teater morgon, middag, kväll. Däremellan möten med likasinnade. Sena kvällar. Men roligt hela tiden.

Nu får jag och alla Gävlebor och massor av tillresta uppleva något liknande. Det sker om precis en vecka, nästa onsdag den 11 maj. Då flyttar Sveriges teaterliv till Gävle och gasklockeområdet på nedre Brynäs för den vartannat år återkommande teaterbiennalen i Sverige, den tionde i ordningen. Och datum är den 11 till och med den 15 maj.

Alla frågor kring teater kommer att tas upp i föreställningar, seminarier, debatter och möten. Men ett tema för biennalen finns också. Det är ”Förändring!”:

Var finns våra framtida berättelser? Och hur ska de gestaltas?

Vad händer med regionteatrarna när storregionerna tar över?

Hur ska teatern möta de nya kraven från deltagarkulturen?

Vem ska betala framtidens kvalitetsteater?

Hur kommer den projektbaserade kulturekonomin att påverka scenkonsten

Vilken plats har scenkonsten i den globala utvecklingen?

Svensk Teaterunion arrangerar tillsammans med Folkteatern i samarbete med Skottes Musikteater, Riksteatern Gävleborg och Gävle Teaterförening. Kanske är det dessutom den sista biennalen i sin nuvarande form. Arrangörerna diskuterar i alla fall nya infallsvinklar, nya samarbeten. En förändring är således på gång.

Ja, det är ett massivt utbud för den teaterintresserade. Vad ska man se, kan man med rätta undra? En sak är klar: Man måste välja. Det går inte att se allt.

Men så ”översvämmas” Gävle av 130 föreställningar de här fem biennaldagarna. Och man spelar inte bara i gasklockeområdet, i Stora och Lilla gasklockan, i Retorten och vad det är. Utan också på Gävle teater, på Spegeln, i Konserthuset...ja, till och med i Sandvikens Folkets hus.

När jag gick igenom biennalprogrammet fastnade jag för de här åtta föreställningarna fördelade på de fem dagarna. Några dagar gör det två föreställningar om dagen och om jag verkligen, när det kommer till kritan, hinner se alla står skrivet i stjärnorna.

Jag koncentrerar mig på föreställningarna för vuxna och på sådana jag inte tidigare sett. Men jag börjar med en familjeföreställning från sju år och uppåt, ”Katitzi” från Folkteatern i Göteborg i Stora gasklockan. Den blev mycket uppmärksammad vid urpremiären i november i fjol. ”En musikalisk, färgrik uppsättning som inte väjer för sentimentalitet eller patetik, lika angelägen som känslostark”, enligt juryn.

Sen blir det ”Ferdydurke” på Spegeln. Gombrowitz (en av mina favoriter!) vill jag alltid se. Den här föreställningen kommer från Turteatern.

De där ser jag på onsdag. På torsdag blir det ”Lagarna” på Gävle teater, mycket för att det är Teater Galeasen som kommer på besök. Det handlar om en språklig lek med de antika gestalterna Agamemnon, Klytaimnestra och Ifigenia ”och blir till en modern saga om vår tids förljugenhet, hjälplöshet och våldsamhet”, åtminstone enligt juryn.

Torsdagen fortsätter med ”Splitter” i stora Retorten. En ensembleproduktion om Anton Tjechov från Stockholms dramatiska högskola.

På fredag ska jag i Konserthuset se en musikal om Ingvar Kamprad och Ikea, ”Ingvar! En musikalisk möbelsaga”. (Om jag hinner) blir det på lördag Lorcas ”Publiken” i Sandvikens Folkets hus. Från Göteborgs stadsteater i regi av Suzanne Osten.

På fredag på Gävle teater också ett samarbete mellan Dramaten och Helsingborgs stadsteater. Det är Becketts ”Ur ett övergivet arbete” med Ingvar Kjellson i rollen.

Och så ”Tre systrar” från Teaterhögskolan i Malmö i Stora Retorten på söndag (om jag orkar och hinner).

Av det övriga har jag prickat för ett samtal om valet av repertoar på torsdag med bland andra Marie-Louise Ekman och Benny Fredriksson med Svenskans kritiker Lars Ring som samtalsledare.

På torsdag också ”Ur mitt teaterliv” med Staffan Westerberg (och Lars Ring). Ett par seminarier om kritiken finns också.

Och på lördag är det dags för Marie Göranzon i ”Ur mitt teaterliv”.

Vid det laget är man nog ganska så mör.

Mer läsning

Annons