Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterpjäs attackerades av elever

Serieromanen "Smålands mörker" blev Henrik Bromanders genombrott 2012. En teaterpjäs som bygger på boken väckte nyligen så upprörda känslor på en gymnasieskola att polis fick kallas till platsen.

Annons

Den 24 mars visade Regionteatern Blekinge Kronoberg "Smålands mörker" på Uppvidingegymnasiet i Åseda. Pjäsen handlar om den identitetssökande Erik, som är homosexuell, men lockas av högerextrema krafter. I föreställningen ingår videoprojektioner av Bromanders originalteckningar, en del med sexuellt innehåll.

En liten grupp elever blev så upprörda över det de såg att de högljutt störde föreställningen, rev ner mörkläggningsgardiner i den idrottshall där pjäsen visades och – när pjäsen redan avbrutits - gick till attack mot skådespelaren. Polis kallades till platsen och en anmälan om ofredande upprättades.

Vad var det som gick snett? I efterhand har skolledningen fört långa samtal med de inblandade, med övriga elever och med skolpersonalen. De berörda pojkarna hävdar att de har känt sig kränkta av bilderna för att dessa strider mot deras muslimska trosföreställning.

– Vi kunde inte föreställa oss att det skulle bli en sådan reaktion av det här måttet. Men med facit i hand hade vi ändå visat pjäsen. Den har ett budskap som det är jätteviktigt att vi visar för eleverna, säger Kent Ericsson, rektor på skolan.

Hur ska skolan undvika liknande händelser i framtiden? Kent Ericsson konstaterar att språkförbistring kan ha varit en bidragande anledning till det som hände.

– Vi måste fundera på det i fortsättningen, hur förbereder vi eleverna? Man kanske inte kan erbjuda alla former av evenemang, beroende på hur långt de har kommit i sin svenskutbildning.

Joachim Sundell/TT

Mer läsning

Annons