Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsmottagningen får fotokonst

/

Annons

Mycket av den offentliga konsten som köps in ses av ett fåtal. Den stängs in i slutna rum. Passerkort krävs.

Därför är det lovvärt att Region Gävleborg arbetar med att föra ut den inköpta konsten till allmänheten. Som nu, i ett nytt projekt tillsammans med Gävleborgs ungdomsmottagningar. Nyinköpt konst ska först turnera runt i utställningslokaler i länet innan den landar i någon av de nio ungdomsmottagningarna.

En av de aktuella konstnärerna, fotografen Casia Bromberg, visar just nu ett antal bildserier på Kulturkiosken i Gävle. En av tankarna bakom inköpet av verken är att konsten ska öppna upp för samtal, och i Casia Brombergs fotografier finns det flera ingångar och frågeställningar som är aktuella i de miljöer där de ska visas.

– Som konstnär känns det fördelaktigt att få sina verk hängda i en så viktig miljö och få en chans att presentera min konst för ungdomar som kommer till ungdomsmottagningen, säger hon.

Casia Bromberg använder ofta sig själv som modell i sina fotografier. I två av bildserierna som visas på Kulturkiosken står hon vid vatten, på en brygga, och jag tänker på Anders Zorn. På alla hans kvinnor vid vatten. På hur mycket som skiljer Casia Brombergs gestalt från de badande kullorna. Hon testar gränsen för vilken plats kvinnokroppen får ta. För vilken självsäkerhet som accepteras i den. Tonen är lekfull men lindas kring en stomme av allvar.

I en annan av bildserierna har hon fotograferat en kvinna som lutar sig mot någons bröstkorg. Tre porträtt där kvinnan utstrålar tre mycket skilda sinnestillstånd. Ingenting har ändrats förutom hur anletsdragen har möblerats om. Just dessa porträtt tror jag fångar exakt de känslor som varje dag kliver in genom entrén till länets ungdomsmottagningar.

I samband med utställningen håller Casia Bromberg i en workshop för sådana som ”identifierar sig som tjejer” och vill lära sig mer om fotografi.

Mer läsning

Annons