Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungersk dans – men ingen Lysell

/

INFÖR: Det kan du vänta dig av kvällens konsert med Gävle symfoniorkester.

Annons

Det svänger rejält om Maurice Ravels första pianokonsert i G-dur, en helt fantastisk konsert. Den är ljus i tonen och jazzig men där finns även inslag av folkmusik från Baskien. Och det passar utmärkt när konserten är i händerna på två spanjorer i kväll, med orkesterns chefdirigent Jaime Martín på dirigentpulten och med hans landsman Javier Perianes vid flygeln. De två känner varandra, inte minst sedan Perianes har spelat vid Jaimes egen festival i Santander, som lockar världens främsta musiker i ett imponerande program varje augusti.

Brahms var 43 år när han äntligen vågade sig på att skriva en symfoni, hämmad av den stora Beethoven. Och det blev en fantastisk fortsättning på den stora mästarens tradition. Förläggarna slogs om symfonin som allt sedan dess hör till den klassiska repertoarens mest älskade verk.

Enligt generalprogrammet skulle orkestern framföra ett uruppförande av huskompositören Mattias Lysell, hans sista verk för orkestern vid konserten i kväll. Det kommer att framföras vid ett senare tillfälle.

I stället spelar orkestern Danser från Galánta av Kodály. Galánta är en liten ungersk by och Zoltan Kodály skrev danserna till Budapestfilharmonins 80-årsjubileum. Den fem romska danserna inleder kvällens konsert.

Kerstin Monk

Mer läsning

Annons