Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om dioxin i irländskt kött

Irländskt fläskkött som innehåller dioxin kan finnas i svensk mat.
Livsmedelsverket varnar för halvfabrikat, och uppmanar restauranggäster att fråga varifrån fläskköttet kommer.

Annons

Larmet om dioxin i irländskt fläskkött slog ned som en bomb under söndagen. Sedan 1 september kan Irland ha exporterat hundratals ton fläskkött som innehåller giftet dioxin. Det kan orsaka infertilitet och cancer hos människor.

Varken Ica eller Coop säljer irländskt fläskkött. Däremot köper flera av Sveriges största matindustrier, bland annat Findus och Dafgårds, stora mängder irländskt fläskkött och använder i sina halvfabrikat. Båda företagen undersöker just nu för fullt var det misstänkt giftiga köttet har använts.

Livsmedelsverket uppmanar konsumenterna att inte köpa fläskkött som inte är ursprungsmärkt, och att undvika halvfabrikat där det inte framfår varifrån köttet kommer.

Livsmedelsgrossisten Servera har enligt Expressen levererat fläskkotletter av Irländskt kött till svenska restauranger, samt skivad skinka och pepperonikorv gjord av Irländskt fläsk till snabbmatskedjan Subway.

Läs mer i morgondagens papperstidning.

Mer läsning

Annons