Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa burgarna är hemlagade

/
  • De bästa hamburgarna gör man själv. Allt från eget bröd till hamburgare som är saftiga och genuint goda. Sedan spelar det mindre roll om det är en hamburgare på nötkött och bacon eller på kyckling.Foto: Dan Strandqvist
  • Kycklingburgare med smak av vitlök och curry är något man bara måste testa. Glöm allt vad pressat och smaklöst heter.
  • Goda röror till hamburgaren fixar man lätt själv. Och glöm inte grönsakerna, allt från späda blad till inlagd gurka och tunna rödlöksringar.
  • Hembakade hamburgerbröd låter kanske överambitiöst, men har du en gång testat är det svårt att återgå till köpta bröd.

Egentligen borde den här texten börja med en varning. Hemlagade hamburgare kan vara vanebildande. Redan efter några tuggor kan man vara fast och sedan smakar det mesta man köper halvfärdigt både trist och förutsägbart.

Annons

Hur smakar egentligen en hamburgare? Utan alla tillbehör och dressingar som kuliss? Inte är det någon höjdare precis. Ofta för salt, grillkryddig och med obefintlig köttsmak.

Dessutom är industriellt framställda hamburgare ofta torra, vilket inte är så konstigt eftersom själva tillverkningen bygger på sammanpressning.

Tar man sig i stället tid att göra egna hamburgare, gärna på nymalt framdelskött från nöt, blandat med en mindre del bacon, blir resultatet något helt annat. Med rätt kött i kvarnen, där lite naturlig fettvävnad får hänga med, blir hamburgaren saftig och smakfull.

För att hamburgaren på nötkött ska ha kvar sin saftighet bör den inte vara för tunn. Tunna hamburgare, ibland två i samma bröd, är ett påfund från snabbmatsbranschen där tid är pengar. Då prioriterar man kort tillagningstid före smak och konsistens.

Till sist, hoppa över allt vad grillkryddor heter och stanna vid salt och peppar.

Kycklingburgare är mer beroende av sin stekyta för att hålla samman. De görs inte fullt så tjocka men i gengäld kan de kryddas med både curry och vitlök.

Smeten blir ganska lös och till skillnad från nötburgarna, som formas på fuktad skärbräda, måste kycklingsmeten klickas ut direkt i pannan och formas vid tillagningen. Stor stekpanna och inte för många åt gången är nyckeln till lyckade kycklingburgare.

Och så lite pekpinnar, som alltid vid tillagning av rå kyckling: Tvätta händer och alla redskap noga och se till att köttet blir helt genomstekt. Sedan kan man lugnt äta.

Egna hamburgerbröd är rena barnleken, förutsatt att man har en maskin som utför jobbet. Ingredienslistan är föredömligt kort och resultatet blir levande bröd med något så ovanligt i sammanhanget som både smak och doft.

Dan Strandqvist/TT

Mer läsning

Annons