Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citron – en fräsch krydda

/
  • Citronpanerad. Sejfiléns kött är inte helt vitt men med en frisk citronpanering spelar det mindre roll.

Du känner igen smaken direkt. I rätt styrka upplevs kryddningen frisk men blir det för mycket drar munnen ihop sig som en mussla. Vi pratar citron, en smakgivare som alltid hängt med både fiskar och skaldjur så länge man kan minnas. Numera kan citronsmaken dyka upp i snart sagt alla sammanhang.

Annons

På 70-talet var det grönpeppar som härjade som en farsot i våra livsmedel. Allt från mjukost till oxfilé gick att få med grönpepparsmak. I dag lever grönpepparn en undanskymd tillvaro på kryddhyllan och nya smaker som chili och citron har tagit över den stora scenen. Ibland blir det lite väl skruvat, men ärligt, citron är just vad man längtar efter när mörkret faller och vitaminer känns som en ständig bristvara.

I dag njuter vi av den friska citronsmaken som en behaglig krydda, gärna till fisk eller ljust kött. Mest som krydda alltså. Förr, och då talar vi om tiden då kylskåp var något okänt, hade man svårt att hålla fisken helt fräsch. För att dölja dålig doft kunde fisk och kött både gnidas och serveras med citron, ättika eller vinäger.

Citron kan användas som smakgivare i en massa sammanhang. Med en flaska olivolja smaksatt med citron kan man snabbt pigga upp både sallad och stekt fisk. Till citronpanerad fisk tycker jag att det räcker bra med en hög strimlade, lättstekta grönsaker och några droppar citronolja i stället för traditionell sås.

Citronoljan kan även ersätta det rivna citronskalet i sås, men då ska man veta att oljan snabbt faddar ur i smak om den kokas. Tillsätt i sista stund med andra ord. Och kom ihåg att tvätta citronen noga innan det yttersta gula skalet rivs till smaksättning.

Gamla citroner är inte så roliga, men även om skalet torkar brukar själva frukten vara användbar. Till och med torkat citronskal kan komma till användning. Lägg en skalbit i en askkopp, tänd eld och vips doftar det friskt och fräscht i rummet.

dan.strandqvist@ ttspektra.se

Mer läsning

Annons