Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citrus sätter frisk smak på maten

/

Citroner och andra citrusfrukter är vinterns frukter nummer ett. Vitaminrika och friska i smaken ger citrusfrukterna den extra energi som vi så väl behöver nu i januarimörkret.

Annons
En citronfrisk laxsås och pasta eller en tallrik varm laxsoppa med limesmak är uppskattad mat som inte knäcker den bräckliga hushållsbudgeten så här i början av året.
Rökt lax kan man hitta till bra pris så här efter storhelgerna. Eftersom mängden fisk per person är förhållandevis liten hålls portionspriset på rimlig nivå även med januarimått mätt. Innan laxen blandas ned i citronsåsen måste den sköljas av i rinnande kallt vatten för att minska mängden salt. All lax som röks saltas kraftigt, inte sällan i ren saltlake, vilket inte känns så länge laxen är kall. Vid uppvärmning framträder sältan desto tydligare vilket kan komma som en otäck överraskning för den som inte ser upp. Tänk även på att buljong eller fond också bidrar med salt, med andra ord, salta inte såsen utan att först smaka av ordentligt.

Citronsåsen kokas som en vanlig ljus gräddsås. Matfett och vetemjöl får fräsa samman i kastrull och därefter tillsätts grädde och vatten. Den som vill kan lyxa till det med en skvätt torrt vitt vin, men det är ingen nödvändighet. Låt såsen sjuda fem minuter innan den smaksätts med fint rivet citronskal. Innan citronskalet rivs av måste frukten tvättas noga i hett vatten.
Var noga med att bara riva av det yttersta, gula skalet. Längre in blir citronskalet vitt och smaken besk. Blanda ned det rivna skalet i såsen och smaka av med svartpeppar. Den strimlade rökta laxen tillsätts först mot slutet eftersom den inte ska koka utan bara vändas ned i den färdiga såsen.

Citronen ger såsen god, frisk smak, men förmår inte ge den färg. Här får vi ta hjälp av en tesked gurkmeja som ger såsen fin färg utan att smaken påverkas. Gurkmeja, som för övrigt är den beståndsdel som gör curry så gul, smakar praktiskt taget ingenting så länge man inte tömmer i alltför stora mängder.

Fisksoppor kan kokas på en mängd olika sätt. Allt från krångliga franska bouillabaisser till enkla soppor från skärgårdsköket. Laxsoppa smaksatt med limefrukt är en modern, och inte minst lättlagad variant av fisksoppa.
Grunden är fisk- och hummerfond, vitt vin och grädde som kryddas med saffran och rivet limeskal. Smaken är frisk och vårlik, vilket känns passande så här års. Tänk bara på att limefrukterna, i likhet med alla andra citrusfrukter, måste rengöras väl innan skalet rivs. Precis som med citron gäller det att bara ta med det yttersta skalet. Får man med för mycket av det underliggande vita skalet blir smaken allt annat än god.

Servera gärna soppan med en bit citronbröd som är vanlig baguette som smaksätts med citronessensolja och rostas i ugn. Bröden är goda till det mesta, men bäst passar de till just soppa och sallad.
Citron är inte bara gott till fisk utan passar även till ljust kött. Kycklingfiléer kan exempelvis citronpaneras och serveras med ris och strimlade lättstekta grönsaker.
Resultatet blir en frisk, asieninspirerad rätt med låg fetthalt.
Det senare inte nog viktigt efter alla helger.

Dan Strandqvist
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons