Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest inne eller ute – vädret får avgöra

/
  • Sommarfest inne eller ute är frågan. Den kloke har en plan B i beredskap om vädergudarna inte sköter sig.

Vi vädersäkrar sommarfesten och dukar upp under tak. Här bjuds på finlagat. Skulle vädret tillåta är det inget som hindrar att det goda avnjuts under bar sommarhimmel.

Annons

Man lär sig med tiden. Som att svensk sommar inte alltid bjuder på perfekt väder. Planera gärna för sill och grill, men ha en plan B i beredskap om vädret spelar ett spratt. Går det fel, eller rätt, hur man nu väljer att tolka det, kan den alternativa maten stanna kvar i kylen till morgondagen.

Är man vädersäkrad kan man laga mat med mer finlir. Det kan ta sig uttryck i små rulader av kallrökt lax fyllda med gröna sparristoppar, hårdkokt ägg och dill serverade på smörstekt toast med en klick pepparrotshollandaise. Galet gott och vackert som vore det ett konstverk. Skönheten till trots går förrätten snabbt att rulla ihop.

Kycklingfilé har blivit lite av vardagsmat. Det har fått till följd att vi sällan ger köttet rättvisa med rätt tillagning och inte minst riktiga tillbehör. Eftersom kycklingfilé säljs utan skinn lakas mycket av smaken ur redan vid tillagningen. Vänd köttet i vetemjöl före stekning och mycket av smaken stannar kvar. Så här års är det späda primörgrönsaker som gäller till kycklingköttet och en ljus och krämig gräddsås till.

Enklast är ofta bäst och jordgubbar med vispad grädde eller vaniljglass är alltid en vinnare. Men vad vore en sommarfest utan en gräddig jordgubbstårta?

Dan Strandqvist
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons