Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisk till fest och vardag

/
  • Sommarströmming / Färsk sommarsill. Nystekt strömming / färsk sill med stekt gul lök och kokt färskpotatis är en av många delikatesser ur den svenska husmanskosten. Foto: Dan Strandqvist

"Dum som en sill, jag kan lura dig vart jag vill" brukar man säga när man lurat någon första april. Mest på skoj, men ändå känns det lite vanvördigt mot en av våra mest uppskattade fiskar. Utan västkustens sill och ostkustens strömming hade vi inget svenskt smörgåsbord att glädjas åt. Om vi över huvud taget överlevt...

Annons

Det är inte bara en gång som sill- och strömmingsfisket räddad livhanken på svenska folket. Senaste fosterländska insatsen gjorde fisken under andra världskriget. När krigsfartyg, minor och annat otyg satte stopp för fisket ute till havs kom det kustnära fisket, inte minst av sill och strömming, att bli helt dominerande.
Det bohuslänska sillfisket finns dokumenterat hela tusen år tillbaka i tiden. Av orsaker som man inte hittat någon vettig förklaring till har tillgången på sill varierat starkt. Nio så kallade sillperioder har infallit under de tusen åren. Perioderna, som varat mellan 30 och 70 år, har präglats av enorma fångster sill. Sillperioderna har följts av dess raka motsats. Klena eller helt uteblivna fångster med svält och nöd för kust- och skärgårdsbefolkningen som följd.
I Östersjön går strömmingen till under sommarmånaderna. Många norrländska fiskelägen är resultatet av fiskare som följt med strömmingsstimmen upp efter kusten. Där fisket varit bra, där har man slagit ner sina bopålar. Strömming fiskas även vintertid, men då på djupt vatten i närheten av Landsort eller i vattnen kring Gotland.

Sill och strömming måste behandlas med försiktighet. Precis som all annan fisk är den ömtålig och kokar respektive steker lätt sönder om man är för hårdhänt vid tillagningen.
Stekt strömming smaksätts med dill, persilja eller gräslök. Ännu godare blir det med lite vitlökssmör mellan filéerna. Eventuella rester kan läggas in som ättiksströmming som sedan håller sig flera dagar i kylskåp.
Inkokt strömming kan ätas varm, men de flesta föredrar den nog kall med en likaledes kall örtsås på gräddfilsgrund.
Att kalla något för en "röra" låter kanske inte så gott, men faktum är att de brukar vara mycket uppskattade när de väl kommer på bordet. Grunden är majonnäs och crème fraiche. Vill man ha koll på kalorierna väljer man lättare varianter av båda grundingredienserna. Sedan är det i praktiken bara att smaksätta med vad man tycker. Här är det väl rensad böckling och gräslök som åker i matberedarens blandskål. Allt smakas av med vitpeppar medan saltet antagligen får stå kvar på hyllan. Böcklingröra bjuds som smörgåspålägg, fyllning i hoprullade mjuka tunnbröd eller som tillbehör till stekt fisk. Prova att servera den kalla böcklingröran med massor av pressad citron till nystekt flundra. Den lätt rökta smaken passar perfekt, speciellt om den får förena sig med saften från nypressad citron.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons