Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt rotsakerna bli goda grytor

/
  • Höstspänstiga rotfrukter, paprikor och färska örter. Här finns härliga smaker som får grytorna att smaka så mycket mer.Foto: Dan Strandqvist
  • Mörk oxgryta med potatismos har sina rötter i det franska köket. Äts gärna med baguette.
  • Den vegetariska höstgrytan lever högt på sina ugnsrostade rotsaker. Bjud gärna ett grovt bröd till att suga upp den goda tomatskyn med.

Så här års tystnar naturen. Man kan nästan höra hur en och annan regndroppe dunsar ner i högen av fallna löv. Det är höst och naturen förbereder sig för snö och vinter. Hemma tänder vi ljus och tröstar oss med grytor, baserade på fina rotsaker.

Annons

Rotsaker är riktiga höst- och vintergrönsaker. De passar utmärkt som grund för husmanskost i allmänhet och grytor i synnerhet.

Den vegetariska grytan med sina rostade rotsaker är ett exempel på god höstgryta. Den kan byggas på med bönor, en mindre del av vattnet kan ersättas med rödvin eller smaksättas med vitlök eller svamp.

Egentligen kan man droppa i snart sagt vad man vill från växtriket. Kan man tänka sig att tumma på det vegetariska kan man även brynta bitar av kyckling eller korv läggas i.

Ris och en blandad sallad smakar gott till, liksom en bit rustikt bröd att köra runt med i den goda skyn.

Korv och paprika är en härlig kombination. Lägger man till rotsaker, grönpeppar och en kraftfull sky så har vi en mustig gryta att njuta. Den slutliga smaksättningen med raspad citron är ett knep vi hämtar från den ungerska gulaschen. Friskt och smakfullt med enkla medel.

Det franska köket formligen dignar av olika grytor. Många är så speciella att de har svårt att ta sig utanför landets gränser eller ens sina provinser, men det gäller inte grytornas gryta, kallad boeuf à la Bourguignone. Denna världskändis har fått stå modell för en mängd olika grytor, så även för vår oxgryta. Nöt- eller älgkött för den som har, lök, rotsaker, rödvin och svamp är huvudingredienser i grytan som bara blir godare ju längre den får stå och dra på spisen.

Grytan kan serveras med en mängd tillbehör. För egen del slår jag ett slag för riktigt, hemlagat potatismos på mjölig King Edward. När potatisarna är kokta och mosade vispas de upp med kokhet mjölk till något som blir så lätt och luftigt att man omöjligt kan sluta äta.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons