Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fish and chips

Annons
4 personer

Alla som någon gång rest i England känner säkert till landets förkärlek till fish and chips, friterad fisk med pommes frites. Det går att få dygnet runt och praktiskt taget överallt.
Rätten vinner kanske inte pris som den nyttigaste på jorden, men rätt tillagad är den god och framför allt mycket engelsk.

8 bitar benfri fisk alt. färdigpanerad fisk från affären
1 ägg
4-5 msk vetemjöl
1 1/2 dl ströbröd
salt och vitpeppar
olja till fritering

Till picklessåsen:
3 msk finhackad pickles
1 msk finhackad gul lök
1 msk ljus fransk senap
1 tsk kapris
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1/2 tsk salt

1. Hacka pickles och gul lök fint och blanda med senap, kapris, crème fraiche och majonnäs. Rör om och smaka av med salt. Har man matberedare kan allt köras samman i den.
2. Dela fisken i bitar om cirka 50 gram, det vill säga något större än färdiga fiskpinnar. Vänd fiskbitarna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Salta och peppra lätt.
3. Värm friteringsoljan till 180 grader. Fritera fiskarna gyllenbruna i omgångar. Lägg de färdiga fiskarna på hushållspapper som suger upp onödigt fett. Tunna fiskfiléer som rödspätta blir klara på några minuter. Större bitar kan behöva dubbla tiden i oljan för att bli genomfriterade.
4. Servera fiskarna på bädd av friterade eller ugnsvärmda potatisklyftor och garnera med dill eller persilja, citron och varm grönsak. Picklessås bjuds vid sidan om.
Dan Strandqvist
TT Spektra

Mer läsning

Annons