Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens fruktkaka

Annons

200 g smör

3 dl strösocker

4 ägg

4 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

25 g hackad mandel

100 g syltad frukt (fruktblandning)

3 msk russin

1. Rör samman socker och rumsvarmt smör. Separera äggulor och äggvitor. Tillsätt fyra äggulor till smörblandningen, en i taget.

Vispa äggvitorna till fast skum.

2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Rör ner hackad mandel, fruktblandning och russin.

3. Rör samman smör- och mjölblandningarna. Vänd till sist ner de vispade äggvitorna. Smeten blir mycket fast, men så ska den vara.

4. Smöra och bröa en form, cirka 22-24 centimeters diameter, och klicka ner smeten i formen.

Grädda kakan mitt i 180-200 graders ugn cirka en timme. Täck kakan med folie mot slutet för att undvika att den blir för mörk.

Kontrollera med sticka att kakan är genomgräddad innan den tas ur ugnen. Torr sticka är lika med färdig kaka.

Mer läsning

Annons