Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kycklingspett med jordnötssås

Annons
4 personer
På samma sätt som man kör fast i den vanliga matlagningen kan man köra fast vid utegrillen. Flintastekar och karréskivor avlöser varandra till den dag man lika gärna käkar grillkorv.
Thailändsk matlagning har bidragit med inspirationen till kycklingspetten serverade med jordnötssås. Men mer än så är det inte. En äkta thailändsk jordnötssås är långt mycket bökigare att laga än den som finns här.
Kycklingspett blir ganska billig grillmat. Det går inte åt så mycket kött om man varvar med paprikabitar. Tänk bara på att allt arbete med rå kyckling måste ske med försiktighet. Gör i ordning spetten inne, krydda och gör ren alla redskap. Det är ingen fara att äta kycklingkött, om det är helt genomgrillat.
Dan Strandqvist/TT Spektra

500 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 grön paprika
Till marinaden:
2 msk matolja
1/2 msk röd thailändsk curry
1 tsk citronpeppar
2 msk söt soja
Till såsen:
3 dl mager crème fraiche
3 msk jordnötssmör
1 tsk soja, gärna söt indonesisk
1 kryddmått röd thailändsk curry
1 kryddmått farinsocker

1. Skär kycklingfiléerna i tunna skivor. Skär paprikorna i bitar. Lägg grillspetten i vatten så brinner de inte upp.
2. Trä upp kyckling och paprikabitar på spetten. Lägg spetten på ett fat. Rör ihop marinaden och pensla spetten runt om. Låt stå i kylen någon halvtimme, eller längre, och dra i sig smaken.
3. Värm crème fraiche i kastrull. Vispa ner jordnötssmör och soja. Låt sjuda sakta i någon minut. Krydda med röd thailändsk curry och farinsocker.
4. Grilla spetten tre minuter på första sidan och två på andra. Kom ihåg att kycklingköttet måste vara helt genomgrillat, men det blir det snabbt i det här fallet. Servera grillspetten med jordnötssås, ris och blandad grönsallad.

Mer läsning

Annons