Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saffransbröd med frukt och nötter

/

Annons

Satsen räcker till ett stort saffransbröd och tio lussekatter

Till grunddegen:

200 g smör

5 dl mjölk, 3-procentig

1 pkt röd jäst

1 g saffran (2 pkt)

1 tsk stött kardemumma

1 krm salt

2 dl strösocker

1,5 liter vetemjöl

1 ägg till pensling

Till stora brödet:

1 dl russin

1 påse med nötter, mandlar och torkade bär (russin och tranbär)

2-3 msk florsocker

1. Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölken och låt allt få fingertemperatur. Häll ut saffranet i en rundbottnad skål och tillsätt en matsked strösocker. Mosa samman saffran och socker med baksidan av en sked. Det väcker kryddan och du får både extra smak och färg. Blanda kryddan i degvätskan.

2. Smula jästen i degbunken och lös den i lite degvätska. Därefter tillsätts resten av degvätskan samt socker, stött kardemumma, salt och merparten av mjölet. Arbeta degen smidig. Spara någon deciliter mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa 35-40 minuter under handduk.

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda genom den någon minut. Dela degen i fyra lika stora delar. En del sparas till lussekatter. Två delar blandas med russin som knådas in i degen innan den trycks ut i smord form med raka kanter. Sista delen formas till tre fingertjocka ”korvar” som flätas och läggs längs kanten på det stora brödet. Ställ brödet att jäsa under handduk i en halvtimme.

4. Pensla brödet med uppvispat ägg och lägg nöt- och fruktblandningen i mitten. Grädda brödet mitt i 200 graders ugn i 20 minuter, lägg på folie och grädda ytterligare fem - åtta minuter. Kolla med sticka att brödet är genombakat innan det tas ur ugnen. När brödet svalnat lossas formen och toppen siktas med florsocker.

Mer läsning

Annons