Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saffranskryddade lammfärsbiffar

/
  • Lammfärsbiffar med saffranssmak och en krämig potatisgratäng bör man inte missa.

Annons

För fyra personer

600 g lammfärs

1 kuvert saffran

1 krm stött kardemumma

1 tsk timjan

1 ägg

salt och peppar

smör och rapsolja

Till gratängen:

1 kg potatis

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 tsk grönsaksbuljong i pulverform

4 dl mager grädde

Till såsen:

1 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl rödvin

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

koloritsoja till färgning

1. Skala och skiva potatisen samt den gula löken. Blanda potatis och lök med pressad vitlök och grönsaksbuljong i pulverform. Krydda med peppar och ytterst lite salt. Buljongpulvret fungerar både som krydda och salt.

2. Tryck ut potatisblandningen i smord form och tillsätt grädde.

Grädda gratängen 45-50 minuter i 200 graders ugn.

3. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Tillsätt vin, vatten och kalvfond. Låt såsen sjuda sakta i minst fem minuter. Färga såsen med

koloritsoja och smaka av med salt och peppar.

4. Arbeta färsen med saffran, kardemumma, timjan, ägg, salt och peppar. Forma fyra stora alternativt åtta små biffar. Stek biffarna i medelvarm panna med lika delar smör och rapsolja, cirka tre minuter per sida. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons