Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakrika skaldjur

/
  • Hummer thermidor låter avancerat värre men klassikern bland hummerrätter är inte svår att lyckas med hemma.
  • Dyr hummer och billiga nudlar, går det att kombinera? I en asiatiskt inspirerad wok finns plats för djärva kombinationer.
  • Lax i kuber och blåmusslor med skal ger en härlig fiskrätt som pendlar mellan fisksoppa och fiskgryta.

Hummerpremiär. Bara ordet får det att vattnas i munnen på alla skaldjursälskare. Från den 20 september är det fritt fram att njuta av de svenskfiskade delikatesserna.

Annons

Färsk svensk hummer kostar en förmögenhet kring premiären. Ska hummer som råvara pressas in i en normal hushållsbudget krävs antingen en lottovinst eller att man håller till godo med fryst och importerad råvara. Se bara till att den frysta och redan kokta hummern ges tid att tina långsamt i kylskåp. Just upptiningen är viktig för den frysta hummerns konsistens. Påskyndad i vatten blir hummern smaklös och köttet segt. Väl tinad är arbetsgången densamma som för färsk.

Lägg hummern på stadig skärbräda och klyv den på längden med en stor, vass kniv. Börja snittet strax bakom ögonen, skär bakåt genom skölden och vidare ut genom stjärten. Ta bort magsäcken som ser ut som något mörkt bakom ögonen samt tarmen som sitter som en mörk tråd i stjärten. Knäck klorna och peta ut köttet.

Hummer, oavsett om man väljer svensk färsk eller importerad fryst, kommer alltid att höra till avdelningen dyr mat. Må vara att den frysta går att få till betydligt lägre pris, men billigt är det inte, sett till mängden mat.

Gratinerad hummer serveras i sitt eget skal. Beräkna en hummer per person som ensamrätt. Till förrätt räcker det bra med en halv. Ett klassiskt recept bär namnet thermidor och innebär att hummern blandas i gräddstuvning smaksatt med dragon och vitt vin. Skivade och smörstekta champinjoner bjuds till i denna moderna tappning av rätten.

Från början var det sannolikt tryffel som ingick, men ska man vara så petnoga spricker allt vad hushållsekonomi heter. Ragun, vilket är det franska namnet på en tät stuvning med mer innehåll än själva stuvningen, hälls tillbaka i skalet och gratineras. Thermidor var för övrigt den elfte månaden i den franska revolutionskalendern som upprättades 1792 och gällde fram till 1806. Motsvarande månad i nuvarande kalender är augusti.

Andra recept den här veckan är wokad hummer och en underbar lax- och musselrätt både kan vara soppa och gryta. Vilket som, gott är det.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se

Mer läsning

Annons