Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarfavorit med en känsla av lyx

Inget går upp emot nykokt färskpotatis. Nu börjar priset på den svenska färskpotatisen komma i den klass då vi kan tillåta oss att experimentera och servera den lite vidlyftigare än ångande varm med nyklippt dill.

Annons
Nyupptagen potatis som kommer ur kalljord smakar underbart. Den ska behandlas som primör, en lite lyxig delikatess, åtminstone i början av säsongen då priset är högt.

För bästa resultat; koka potatisen snabbt och känn efter med en kniv. Den ska vara som pastan, al dente med lite motstånd, när du drar den av spisen och häller bort vattnet. Lägg ett hushållspapper över och låt potatisarna ånga av innan du serverar.
Servera med klippt dill och kallt smör eller någon örtröra. Gräddfil med kaviar smakar gott liksom en färskost med örter. En röra med gorgonzola är också trevligt till.
En sallad på färsk potatis är alltid läcker. Gör den med hela små potatisar och servera i provencalsk sås med olivröra, citrontimjan och spansk peppar. Den är god för sig själv men passar också till grillad biff eller fisk. (PM)

Aino Heimerson

Mer läsning

Annons