Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåliga, härliga rotsaker

/
  • Nu är det rotsaker som gäller i köket. Rejäla råvaror som är tåliga i vårt kalla vinterklimat. Foto: Dan Strandqvist

Man behöver inte vara direkt lastgammal för att komma ihåg hur vinterns grönsaksdisk såg ut i affären. Rotsaker, kål och lök. Inte en tomat så långt ögat kunde se. Ingen gurka eller isbergssallad heller för den delen.

Annons

Vill man ha ett miljöperspektiv bör man nog tänka till innan kundvagnen fylls vid de dignande grönsaksdiskarna. Hur naturligt är det med vattenmättade grönsaker under en årstid då temperaturen ytterst motvilligt passerar nollstrecket?

Och hur goda är de hårt drivna tomaterna som nästan mosar sig innan de kommit hem? Helt klart är de ute i fel årstid.

Nu är det i stället de tåliga rotsakernas tid. Må vara att de legat i frostskyddade lager sedan i höstas, men de är fortfarande ett överlägset grönsaksval.

Kålroten med sin träiga struktur är som klippt och skuren i grytor under kalla vårvinterdagar. Som grund för ett hemlagat rotmos är den oersättlig. Som del av en rotsaksbädd under skinksteken är den välkommen och som fint strimlad och smörkokt till pasta är den snudd på en delikatess. Se bara till att du hittar en fast och lite hård kålrot. Roten ska kännas tung, nästan för tung för sin storlek, om den är i bästa skick. Välj bort exemplar med stora missfärgningar, mjuka partier eller skador, som tyder på dålig lagring.

Rotselleri och palsternacka är andra härliga rotsaker som sätter smak på grytor och soppor. Förr var det ett måste i alla kök värda namnet att grunda med rotsaker i de flesta kok. Förutom rotselleri och palster- nacka ingick även en och annan morot och några lökar.

Allt skulle finhackas och fick sedan koka med så pass länge att de mer eller mindre löstes upp i skyn. Det tog tid, men det blev smaker som man sällan möter i modern matlagning.

Om du skulle hitta persiljerot i affären ska du absolut slå till. Den ser ut som en liten palsternacka men till skillnad från palsternackans grop vid fästet har persiljeroten snarare en upphöjning mot blasten.

Persiljerot är underbar att riva i råkost eller skiva och blanda med potatis i gratäng. Eller bara låta koka med i grytan för sin fina, smak som påminner om den man får med färska persiljestjälkar.

Dan Strandqvist / TT Spektra

Mer läsning

Annons