Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första egna varumärket ska lyfta godisfabriken i Gävle: "Vi växer så det knakar"

Nu lanseras ett nytt godisvarumärke från Gävle: "Pastillfabriken". Bakom satsningen står förstaget Pastillfabriken Brand of Gefle som efter ett tufft första år siktar på lönsamhet 2017. "Vi växer så det knakar och vi vill se till att traditionen med pastill- och godistillverkning i Gävle ska fortsätta", säger vd:n Kenneth Wallström.

Annons

I en lokal på Kryddstigen i Gävle pågår pastilltillverkning för fullt. Det är före detta anställda på Läkerolfabriken som nu driver godistraditionen i Gävle vidare.

Brand of Gefle drog igång sin verksamhet hösten 2014 i och med lanseringen av "Mackmyra Pastilles". Ett och ett halvt år senare är det dags att släppa ut det första egna varumärket på marknaden. Det handlar om "Pastillfabriken" som enligt planen ska fånga upp den sugtablettstradition som finns i Gävle. Samtidigt har företaget utökat namnet till Pastillfabriken Brand of Gefle.

– De senaste hundra åren har det funnits 40 godisfabriker i Gävle. Det är det som triggar oss. Ambitionen är att vi ska bli en stor godisfabrik i Gävle, säger Kenneth Wallström.

Dit har företaget en bit kvar än. Fösta året gick en halvmiljon back och omsättningen stannade på blygsamma 730 000 kronor. Enligt Kenneth Wallström låg det dock i linje med det förväntade och för 2016 räknar han med en försäljning på över fyra miljoner kronor. 2017 ska företaget gå med vinst.

– Vi sålde egentligen bara några månader förra året. Nu växer vi snabbt och framför allt den senaste tiden har det hänt mycket.

Kenneth Wallström, vd Pastillfabriken Brand of Gefle.

För att klara den förväntade ökningen investerar Pastillfabriken Brand of Gefle i en ny produktionslinje i fabriken på Kryddstigen i Gävle. Till detta har ett investeringsstöd från Region Gävleborg sökts.

– Vi hoppas att regionen kan gå in och stötta oss litegrann för det är ganska tufft att starta godisfabrik. Men vi gör ju den här investeringen oavsett, säger Kenneth Wallström.

Erik Vestin och Thorbjörn Johansson jobbar tillsammans med Kenneth Wallström heltid i bolaget.

"Pastillfabriken" kommer precis som Mackmyrapastillerna att vara ett så kallat premiumvarumärke, vilket främst syftar att pastillerna är hantverksmässigt tillverkade och säljs i plåtaskar.

Än så länge har företaget siktat på att etablera sig i Sverige men nu riktas blickarna även utomlands.

– Vi har försäljning i Finland via en samarbetspartner där och är på vägt in i Danmark. Vi har även kommit in på taxfree på Eckerö Linjen och Birka Cruises. Det är verkligen skoj.

Bakom verksamheten står fem före detta Läkerolanställda: Kenneth Wallström, Erik Vestin, Thorbjörn Johansson, Peter Bostedt och Thomas Englund. De tre förstnämda jobbar heltid i företaget och utgör hela personalstyrkan.

Mer läsning