Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är motortillverkaren som växer snabbt i Gävle: "Vi har ett otroligt tryck från marknaden"

Gävleföretaget Inresol skapar högteknologiska energisystem på basen av en 200 år gammal motorteknik. Nu efterfrågas produkterna över hela världen.
"Gör vi rätt så kommer vi att kunna växa snabbt", säger delägaren och HR-chefen Susanne Mastonstråle.

Annons

Inresol började sin verksamhet i Älvkarleby 2008 men finns sedan några år i Ericssons gamla lokaler i Hemsta i Gävle. Där tillverkas så kallade stirlingmotorer – cirka 40 i veckan, för hand – motorer som sedan sätts in i olika typer av energisystem.

Stirlingmotorn uppfanns för exakt 200 år sedan av den skotske prästen Robert Stirling och bygger på en teknik där hastiga temperaturväxlingar skapar ett tryck som sätter motorkolven i rörelse. Den har en utvändig förbränning vilket gör att bränslet kan variera.

Inresol har till exempel utvecklat en lösning där ved eller något annat bränsle värmer en gasfylld värmeväxlare som driver motorn med elgeneratorn, som i sin tur alstrar elektricitet. Kylningen av motorn används för att producera varmvatten på samma sätt som i till exempel bilar. Stirlingmotorn kan sedan anslutas till en byggnad ungefär som vid installationen av en värmepanna eller värmepump för att ge el, varmvatten och värme.

Med en rad olika patentlösningar har Gävleföretaget lyckats förfina stirlingmotorn, gjort den mobil och användbar i fler sammanhang.

Stirlingmotorerna byggs för hand på Inresol.

När GD är på besök i Hemsta visar uppfinnaren och grundaren Stefan Larsson-Mastontråle ett ”hemmakraftverk” som testkörs i ett rum.

–Den är mindre, lättare, mer kompakt och vi driver den med pellets, som är ett ovanligt bränsle i generatorsammanhang. Den är byggd för kontinuerlig drift året om och ljudnivån är mycket lägre än i ett dieselelverk, säger han.

Ett nyckelfärdigt

Kraftverket kan användas i en villa, av ett mindre företag eller på en katastrofplats. Flera enheter kan också kopplas ihop för att uppnå högre effekt.

Kunderna är allt från privatkonsumenter till större tillverkare av värmepannor, avfallsförbränningsanläggningar och liknande liksom kunder från oljeindustrin som vill ta hand om restvärme från sina processer.

–Vi fokuserar på att tillverka motoraggregaten i första hand och den här produkten är ett försök från oss att göra en nyckelfärdig produkt, säger Stefan Larsson-Mastonstråle, och syftar då på hemmakraftverket som surrar bakom honom.

–Här lägger vi till alla deltekniker som vi arbetar med mot våra industrikunder i en produkt för privatanvändare.

HR-chefen och delägaren Susanne Mastonstråle och företagets chefsingenjör Kaviresh Bhandari.

Inresol har idag 30 anställda, att jämföra med fyra för några år sedan, och tanken är att expansionstrenden ska fortsätta. Lokaler att växa i finns men att hitta kompetens är svårare. Det gäller också att inte dra på sig kostnader snabbare än vad intäkterna ökar.

Efterfrågan är det i alla fall inga fel på.

–Oj, det är så att vi storknar, säger HR-chefen Susanne Mastonstråle, som tillsammans med maken Stefan Larsson-Mastonstråle var med och startade verksamheten för åtta år sedan.

–Det är inga problem att sälja den här produkten, den säljer sig själv. Ibland fastnar man lite i moment 22 men vi har ett otroligt tryck från marknaden.

Var står ni om ett par år?

–Det är en sådan där svår fråga för det är så mycket som spelar roll men vi ser ju att vi växer och vi ser ju att det går bra för oss så om vi gör rätt så kommer vi att växa fort.

Handtillverkade stirlingmotorer klara för leverans.

Mer läsning