Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosengrens jättelyft – så mycket tjänade Sandviks koncernchef 2016

Sandviks vd och koncernchef Björn Rosengren tjänade knappt 19 miljoner kronor under sitt första hela år på företaget. Det framgår av årsredovisningen för 2016 som släpptes på måndagen.

Annons

Rosengren hade en fast lön på 12, 8 miljoner kronor och en rörlig lön på 6,1 miljoner kronor. Det ger en total lön på 18,9 miljoner. Men därtill kommer också längsiktig rörlig lön i form av en avsättning till Sandviks incitationsprogram för ledande befattningshavare på knappt två miljoner kronor och en pensionsavsättning på 6,7 miljoner.

Björn Rosengrens fasta och rörliga lön motsvarar över 50 industriarbetarlöner.

Sandviks koncernchef Björn Rosengren.

2016 var Björn Rosengrens första hela år som Sandvik-vd – han jobbade bara två månader 2015 – men det går ändå att konstatera att han redan fått ett ordentligt lönelyft. Dels jämfört med företrädaren Olof Faxander som hade en fast plus rörlig lön på 15,6 miljoner kronor när han slutade, dels jämfört med sig själv eftersom lönen för de två arbetade månaderna 2015 motsvarade en årslön på cirka 18 miljoner kronor. Det är också ett lyft jämfört med den lön på drygt tio miljoner kronor som han hade som på vd på den finska verkstadskoncernen Wärtsilä innan han kom till Sandvik.

För samtliga ledamöter i Sandviks styrelse och koncernledning uppgick ersättningen under 2016 till 79 miljoner kronor, en nedgång med närmare 30 procent jämfört med 2015 års 112 miljoner kronor. Där ingick då förre koncernchefen Olof Faxanders avgångsvederlag på knappt 20 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons