Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvar och humor i perfekt blandning

/
  • Skamstrutarna plockades fram. Andreas och Maria Lundqvist avslutade sin turné på Gävle teater i går kväll.

Rädsla, ångest, skam, skuld, lögner, besvikelser och sorg. Tunga ämnen som avhandlades under några timmar på Gävle teater i går kväll.

Annons

Men om första akten kändes riktig jobbig emellanåt, så blev det desto mera lustfyllt efter pauskaffet. Tanken var givetvis att folk, trots allt, skulle gå hem med leenden på läpparna och känna kärlek till livet.

Syskonen Maria och Andreas Lundqvist avslutade sin turné med föreställningen "Min Bror & Jag" på ett effektfullt sätt med idel tvära kast, detta tillsammans med Arvid Svenungsson eminenta trio.

Mycket igenkänning förstås, särskilt när duon belyste människors olika rädslor och skamkänslor. Fyrbarnsmamman Maria upplevde för några år sen en kris i samband med en smärtsam skilsmässa efter 24 års äktenskap och Andreas mådde ännu sämre sedan han fått diagnosen cancer. Om detta delade de tämligen självutlämnande med sig av på olika sätt. Bland annat använde de sig av ett interaktivt grepp där publiken plötsligt fick använda sina mobiltelefoner och skicka sms med berättelser om vad de är mest rädda och känner mest skam för. Svaren rullades upp på storbildsskärmen bakom aktörerna.

De matchade varandra perfekt i denna show, den första som de gjort tillsammans och som uppenbarligen blivit ett stort lyft för Andreas. Att överleva är inte detsamma som att leva sitt liv, poängterade han.

Maria har ju betydligt större scenvana och bar upp det hela med sina monologer, sånger och spexiga utfall. Som mot slutet när hon kom in som sitt älskade alter ego, den spralliga bibliotekarien Sally Santesson, och raggade upp sju åskådare till scenen för att ge dem regi till en miniteater som fick åskådarna att gapskratta.

Att våga göra det omöjliga möjligt via nya tankar, ny lust och nytt mod, vikten av vänskap och låta varandra bli sedda var budskapet i denna tänkvärda och humoristiska föreställning.

Mer läsning

Annons