Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alicia Vikander lyser klarast i rätt tråkiga "The Danish Girl"

/
  • Eddie Redmayne som Lili Elbe och Alicia Vikander som Gerda Wegener i kärleksdramat
  • Eddie Redmayne är Oscarsnominerad i kategorin bästa manliga huvudroll för sin insats i

Alicia Vikander är fantastisk. Den danska konstnärsmiljön är dejlig och själva kärleksdramat – svårt utmanat av att en av parterna vill byta sitt fysiska kön – är egentligen smärtsamt intressant. Det är synd att själva filmen är så trist.

Annons

Gilla GD Kultur och Nöje på Facebook för fler nöjesnyheter

DRAMA Konstnärsparet Gerda Wegener (Alicia Vikander) och Einar Wegener (Eddie Redmayne) lever tillsammans i Köpenhamn på 1920-talet. Han är den framgångsrike, hon kämpar på. De har ett nära och varmt förhållande och de ställer upp för varandra. När hennes modell en dag inte dyker upp får Einar vackert dra upp byxorna, trä på sig ett par tunna strumpor och pressa in fötterna i ett par klackskor.

En fysisk väckarklocka i form av silke mot bar hud startar en process i Einar, som till en början får med sig sin hustru på den nya leken. Plötsligt bär han hennes underkläder. Hon sminkar upp honom till en fest och går med på att kalla sin nya "väninna" för Lili. Men när hon vill sluta leka är Einar egentligen redan borta. Kvar finns Lili. Och ett äktenskap i kris.

Att de skickliga skådespelarna Alicia Vikander och Eddie Redmayne har blivit Oscarsnominerade för sina insatser är inte förvånande. Hennes birollsnominering framstår dock som ren taktik inför galan, i själva verket är Gerda den riktiga huvudrollen. Det är genom hennes uppoffrande kärlek som regissören Tom Hooper ("The King's Speech") filtrerar dramat.

Det ett trist val. När Einar Wegener blev Lili Elbe var det första gången en könskorrigerande operation genomfördes. Nog kunde väl Lilis historia fått stå i förgrunden? Visst gör Eddie Redmayne ett bra försök att skildra Lili Elbes kamp för att bli den hon egentligen varit inombords hela livet. Men det blir bara utanpåverk, publiken får aldrig en chans att riktigt förstå henne och i slutändan framstår Lili Elbe mer som en karikatyr än en riktig människa.

Det är en bortkastad chans av Hooper att göra något verkligt intressant. I stället gör han en, förmodligen mer kalkylerat marknadsanpassad, olycklig kärlekshistoria av "The Danish Girl". Som räddas av att Alicia Vikander är en sådan lysande stjärna.

Håll koll på de största nöjesnyheterna – ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons