Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biorec: Spännande resa med Somalia till bandy-VM

/
  • Det Borlängebaserade somaliska bandylandslaget. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson följer deras utveckling från Bambi på hal is till VM-matcher i Irkutsk.
  • Filip Hammar och hans kollega Fredrik Wikingsson. Både observerar och deltar när det somaliska bandylandslaget tar sina första stapplande skär (på rullskridskor) i ett somrigt Borlänge.

DOKUMENTÄR
Filip & Fredrik presenterar:
Trevligt folk
Regi: Karin af Klintberg och Anders Helgeson
Filmstaden & Roxy/Star
Premiär: Onsdag
Betyg: 4/5

Annons

Idrotten förenar och förbrödrar är ett uttryck som funnits genom alla år. Idrott kan också vara en mötesplats för människor från olika kulturer och religioner och för dem som lever i utanförskap. Varför inte som ett led i integrationsarbetet för att motverka rasismen och få folk på orten att börja prata med varandra oavsett bakgrund.

Parhästarna Filip & Fredrik visar på ett lysande sätt ovanstående i sin aktuella biodokumentär med utgångspunkt från Borlänge med ett 20-tal somalier i huvudrollerna.'

I början på 1970-talet knäckte bandylegendaren Björn Swartswe en idé som betecknades som skvatt galen. Han ville starta en internationell turnering där lagen skulle spela såväl dag som natt under ett veckoslut. Trots motstånd gav han sig inte, denne eldsjäl, och 1974 uppstod DAF-cupen i Ljusdal där för övrigt SAIK åkte hem som segrare. World Cup heter det numera och just Sandviken är numera spelplats.

Varför dessa senaste rader? Jo, det finns en Swartswe-kopia i Borlänge också och han heter Patrik Andersson. En entreprenör som kom på tanken att starta ett bandylag bland stadens invandrare som skulle kunna representera Somalia i VM 2014. Snacka om att starta från noll. Ingen visste ens vad bandyn var för något, "man åker runt på is med en boll".

Profilen Pelle Fosshaug engagerades som tränare. En hopplös uppgift tycktes det som, men till förra årets VM i Sibirien kom dom 17 uttagna. Att det sedan blev 0-13 mot Ukraina, 0-12 mot Japan, 1-12 mot Mongoliet och 1-22 mot Tyskland var det ingen som grät över. Laget gjorde i alla fall två mål, varav ett som Mongoliet bjöd på i utbyte mot fem klubbor. Ett faktum som fick Somaliaspelarna att ilskna till riktigt ordentligt.

Möjligen har folket i Borlänge blivit trevligare sedan Somalia-gänget kommit hem från äventyret i Ryssland, tongångarna var av annat slag dessförinnan. 3000 är alldeles för många och de vill ju bara stjäla cyklar och kasta sten, tyckte flera av de intervjuade.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är bara bifigurer i dokumentären, men deras kändisskap är ett dragplåster. Och filmen med mycket värme och humor känns mycket viktig i dagens läge, borde kanske visas på nästa SD-kongress...

Och Somalia är även med i årets bandy-VM, gänget åker tillbaka till Sibirien inom kort.

Mer läsning

Annons