Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biorecension: Far och son i farozonen

/
  • Jagade i New York. Liam Neeson och Joel Kinnaman spelar problemtyngd fader-son-duo i standardthrillern
  • Far-och-son-duon. Liam Neeson och Joel Kinnaman är två duktiga skådespelare som gör stabila insatser i

ACTION/THRILLER
Run All Night
Regi: Jaume Collet-Serra
I rollerna: Liam Neeson, Joel Kinnaman, Ed Harris, Boyd Holbrook, Bruce McGill m fl.
Filmstaden & Roxy/Star
Fredag
Betyg: 4/5

Annons

Produktive Liam Neeson är sedan länge fastnitad i hårdkokta miljöer. Det är inte bara den franske regissören Jaume Collet-Serra, som gjorde både "Unknown" och "Non-Stop" tillsammans med Neeson under den senaste femårsperioden, som vill ha det så. Den 62-årige nordirländske karaktärskådisen är lika hemmastadd där som Charles Bronson en gång i tiden.

"Run All Night" är en sådan där inte helt ovanlig historia där den sedan långt tillbaka övergivna fadern och "den förlorade sonen" hamnar i en knipa som de måste lösa tillsammans.

Sonen Mike (som spelas av svenske stjärnan Joel Kinnaman) jobbar både som boxningstränare och privatchaufför, han lever ett hederligt familjeliv med två små döttrar.

Fadern Jimmy (Neeson) har ett digert förflutet i gangsterkretsar och har många liv på sitt samvete, något som gör att han sover dåligt om nätterna. Jimmy jobbar under sin barndomsvän maffiabossen Shawn (Ed Harris) vars hetlevrade son Danny är den som ligger bakom hela den våldsamma familjekonfrontationen som utspelas under en natt i New York.

Jimmy skjuter ihjäl Danny eftersom denne siktar sitt vapen på Mike, vilket gör att far och son blir stadens mesta jagade män. Både Shawns gorillor och den i hög grad korrumperade poliskåren är ute efter dem.

Det låter väl som en story som känns igen från åtskilliga filmer och kriminalböcker och visst är det så. Det förekommer en biljakt här också, men av omvänd karaktär jämfört med det vanliga, det är polisen som jagas och inte tvärtom.

Ändock ska poängteras att "Run All Night" håller mycket hög klass. Inte minst för de raffinerade kameraåkningarna och det briljanta fotot på olika miljöer på Manhattan. I en uppgörelse mot slutet står den klassiska julsagan "A Fairytale of New Yrrk" för det musikaliska ackompanjemanget och hela storyn utspelas i skuggan av Madison Square Garden och ett derby mellan Rangers och Islanders.

Skådespeleriet är också strålande med Neeson, Kinnaman och Harris i fokus mest hela tiden. Kul också att se gamle Nick Nolte i en kortare scen mot slutet. En typisk mansdominerad action, det ska erkännas, men det är mycket skickligt gjort och underhållande som både thriller och action.

Mer läsning

Annons