Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brinnande drama om suffragetternas kamp för kvinnlig rösträtt - inte ett sekel för tidigt

/
  • Carey Mulligan spelar den unga suffragetten Maud i
  • Maud (Carey Mulligan) sätter sin trygghet på spel när hon blir en av suffragetternas fotsoldater, samtidigt som polisen trappar upp sin brutala kampanj mot aktivisterna.

Hundra år efter att de förändrade historien får de brittiska suffragetterna äntligen plats på bioduken. Carey Mulligan briljerar i huvudrollen som fotsoldaten Maud.

Annons

DRAMA De sprängde telefonkiosker, klippte telegraftrådar och skar sönder kända konstverk. Polisen misshandlade och fängslade dem, de hungerstrejkade och tvångsmatades brutalt. Många förlorade sina jobb, sina hem och sina familjer.

De brittiska suffragetternas kamp för kvinnlig rösträtt borde vara drömmaterial för vilken filmare som helst men fram till nu har den bara presenterats för biopubliken en enda gång. I tyska "Die Suffragette" från 1913 spelade stumfilmsstjärnan Asta Nielsen en rösträttsaktivist som ska spränga en lord i luften, men blir kär i honom i stället.

103 år senare kommer Sarah Gavrons "Suffragette", ett inspirerande drama som tar upp allt det som i ett sekel gjorde suffragetterna alltför provocerande för filmduken. Redan under filmens första minuter möts vi av kvinnor som krossar skyltfönster på Oxford Street, ett organiserat raseri som slänger alla blida kvinnoideal på sophögen.

Filmen utspelar sig under 1912 och 1913, avgörande år i suffragetternas historia. Efter 40 års fredliga (och resultatlösa) protester övergår de till militant kamp. Deras attentat riktade mot egendom – människor fick inte skadas – får makthavarna att använda allt hårdare metoder, tills en tragisk händelse ställer situationen på sin spets.

Trots att den hyllade dramatikern Abi Morgan ("The Hour", "River") har skrivit manus är "Suffragette" en ganska konventionellt berättad film. Men det kompenseras av valet av huvudperson och huvudrollsinnehavare.

I stället för att låta handlingen kretsa kring rörelsens frontfigur Emmeline Pankhurst (som flimrar förbi, i Meryl Streeps gestalt) zoomar filmen in på Maud, en ung tvätteriarbetare. Hon sliter ut sig på jobbet, får sämre betalt än sina manliga kollegor och ofredas av chefen. När hon blir vittne till de stenkastande kvinnorna på Oxford Street föds ett hopp om förändring inom henne. Hon sätter hela sin tillvaro på spel och blir en av suffragetternas fotsoldater.

Carey Mulligan spelar Maud med knivskarp integritet och kokande vrede. Hon förvandlar hundraårig historia till brännande aktualitet – inte en dag för tidigt.

Mer läsning

Annons