Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönssonligan i nya fina kläder

/
  • Alexander Karim, Torkel Petersson, Simon J Berger och Susanne Thorson spelar den nya
  • Simon J Berger och Susanne Thorson i

Nya "Jönssonligan" liknar inte alls den gamla, bortsett från namnen på fyrklövern och vissa sporadiskt inlagda kännetecken. Komedin har blivit action med grova våldsinslag, i gränslandet mot thriller dessutom, i Alain Darborgs uppdaterade version. Faktiskt en reeboot som är överraskande bra ifall man struntar i jämförelserna med Gösta Ekman & Co i originalserien från 1980-talet.

Annons

"Jönssonligan - den perfekta stöten" har däremot vissa likheter med George Clooney & Co i Soderberghs "Ocean's Eleven" och dess efterföljare. Precis som i influensen från Hollywood får vi vara med om när han som har en plan, Charles-Ingvar Jönsson förstås, samlar sin styrka på olika ställen. Vanheden måste ju vara med, självmordsbenägne Dynamit-Harry behövs liksom Rocky, som fritas från en fångtransport.

Målet för stöten är ett Franz Jaeger-kassavalv med 500 miljoner kronor tillhörande ett växlingsföretag och dess kvinnliga ägare Anna-Lena Wallentin, av samma skrot och korn som förebilden Wall-Enberg. Planen för kuppen är minutiöst uträknad och faktum är att det är riktigt spännande i vissa scener. "Lilla Jönssonligan" har fått en vuxenversion som kommer att få efterföljare. Alain Darborg har öppnat för en hel serie bara idéerna strömmar till.

"Jönssonligan goes Snabba Cash", var det någon som uttryckte det. Och det finns fog för det, filmen är snygg och välgjord och det märks att Fredrik Wikström producerat. Han var en av skaparna bakom just "Snabba Cash".

Simon J Berger (som fick sitt genombrott i "Torka aldrig tårar...") spelar "Sickan", en mera charmig och känslofull variant. Förutom penningbuntarna i valvet, är drivkraften att hämnas mordet på hans farbror. Nye Vanheden, spelad av Alexander Karim, skäms heller inte för sig och fortfarande är det Dynamit-Harry i Torkel Peterssons kläder som står för humorn i sammanhanget, Om än i betydligt mindre grad än Björn Gustafsson. Kassaskåpsexperten Rocky, som var med i den första Jönsson-filmen och spelades av Nils Brandt, gestaltas här av Susanne Thorson. Hon har varit med i otaliga långfilmer och tv-serier på senare år.

Nya "Jönssonligans" väl iscensatta första kupp lär följas av flera, särskilt som finansieringen är klar

Mer läsning

Annons