Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livfullt och skojigt för de allra yngsta

/
  • Det finns gott om småkryp i den musikspäckade barnfilmen
  • Fladdermössen skapar en snäll skräckfilmskänsla i musikfilmen

Man kan inte direkt påstå att biorepertoaren är nerlusad med film för småttingarna, men "Tänk om" hjälper åtminstone till att fylla tomrummet lite grand. Det hela är givetvis baserat på Lena Sjöbergs prisbelönta barnbok, och följer innehållet mer eller mindre till punkt och pricka.

Annons

I "Tänk om" handlar det om kontraster, relationen mellan stor och liten och längtan efter att ge sig ut på fantasifulla äventyr. Allt med utgångspunkt i diverse meningar som inledes med just Tänk om och sedan mynnar ut i korta berättelser på rim om allt från skräcködlor till mygg och tro det eller ej, vägglöss.

På något vis ter det sig onekligen lite märkligt att en medelålders man som undertecknad ska bedöma filmer för de allra minsta. För låt oss vara ärliga här; barnasinnet och minnet sträcker sig väl vanligtvis trots allt inte riktigt ända tillbaka till minstingsåldern för en fullvuxen. Det gör det i alla fall inte hos mig.

Å andra sidan behöver man inte vara under fyra, fem år för att tycka att Tänk om har kvaliteter av det trevliga, färgglada och fyndiga slaget. Det här är nämligen en livfullt skojig barnfilm som talar till, snarare än talar ner till målgruppen, och ger en ingång till alla som tittar att själva spåna vidare på de historier som avverkas. Sedan för egen del tycker jag det är ett smart om än inte nydanande grepp att djurens perspektiv står i fokus. Något de små säkert också lär uppskatta, och det är ju faktiskt huvudsaken.

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons