Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin efterträder Helena som Annika

/
  • Gänget bakom nästa Annika Bengtzon-film på bio: regissören Peter Flinth, huvudrollsinnehavaren Malin Crépin och författarinnan Liza Marklund.
  • Helena Bergström i huvudrollen i

Annons

Här är den nya Annika Bengtzon: skådespelerskan Malin Crépin, 31.

– Annika är driven, passionerad och hudlös samtidigt som hon har mycket skinn på näsan, säger Crépin som ska spela Liza Marklunds hjältinna i sex nya filmer.

Mest känd är Malin Crépin för sin huvudroll i ”I skuggan av värmen” (2009) där hon spelade heroinisten Eva mot Joel ”Snabba Cash” Kinnaman. Hon har också gjort tunga teaterroller.

Ganska långt från Liza Marklunds brottsbekämpande journalisthjältinna Annika Bengtzon?

– Jag tycker faktiskt inte det. Det finns en hel del svärta i Lizas berättelser också, säger Malin Crépin.

Crépin säger att hon tog rollen för att hon helt enkelt tycker om Annika Bengtzon:

– Annika är befriande för att hon är alldeles för mycket, hon är kunnig och driven men samtidigt trubbig och klumpig. Det är kul att få gestalta en sådan människa. Det som talade emot var att alla redan har en bild av vem Annika är, det är skrämmande.

Liza Marklund har skrivit åtta böcker om Annika Bengtzon och arbetar nu med den nionde. Två av dem, ”Sprängaren” och ”Paradiset”, filmades för ett tiotal år sedan av Colin Nutley med Helena Bergström i huvudrollen. De filmerna kommer inte att nyinspelas.

Liza Marklund är synbart nöjd med valet av Malin som sin hjältinna:

– Det är en komplicerad roll att göra eftersom Annika är väldigt spretig – intelligent, ambitiös, obehaglig, gråtmild... Det krävs en skådis med den knivskarpa sårbarheten som Malin har för att fixa det.

Den Beck och den Wallander vi ser i dag ligger långt från böckernas original. Är du inte rädd att Annika Bengtzon ska urvattnas?

– Jag har tackat nej till flera andra förslag på bio- och tv-filmer. Till skillnad från de flesta Beck- och Wallanderfilmerna bygger de här på de böcker jag skrivit. Det finns inga planer på flera filmer.

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons