Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Gardells aidsdrama ska ge bögarna upprättelse

/
  • Tv-serien sänds innan de två sista delarna i romantrilogin ens kommit ut. Jonas Gardell tror ändå att folk kommer att vilja läsa böckerna.
  • Adam Lundgren och Adam Pålsson spelar kärleksparet Benjamin och Rasmus. Men det visar sig bli första och sista kärleken för Rasmus som insjuknar i aids.

Det kallades ”naturens hämnd”, ”guds straff” och ”bögpest”. I kväll är det premiär i SVT för filmatiseringen av Gardells romantrilogi ”Torka aldrig tårar utan handskar” som skildrar hur en hel befolkning vände de homosexuella ryggen när aids-smittan kom till Sverige.

Annons

– Jag tror att det är dags att minnas nu, säger Jonas Gardell.

Året är 1982 och värmländska Rasmus flyr till Stockholm efter studenten för att äntligen få vara sig själv. Vid ”bögringen” träffar han Paul, en världsvan men varmhjärtad storstadsbög som tar Rasmus under sina vingar. Benjamin går sin runda som Jehovas vittne när han ringer på Pauls dörr och får genast veta att han är homosexuell. När Benjamin och Rasmus träffas på Pauls julfest blir de stormförälskade.

– Vi pratade mycket om vikten av att ha tillgång till varandras kroppar och att man har mandat att vara pilliga på varandra och smeka över rumpan. Det ger en känsla av autenticitet, förklarar Adam Pålsson, som spelar ena huvudrollen.

I ”Torka aldrig tårar utan handskar” går Rasmus och Benjamins drömmar om den villkorslösa kärleken äntligen i uppfyllelse. Men de ställs också inför sin värsta mardröm. En gripande historia om samhällets frånvändhet, anhörigas svek och ett skuldbeläggande hat rullas upp.

– Det här är ju en historia som tillhör alla, men vissa mer än andra. Vi var ju inte födda när aids-epidemin spreds i Sverige och det finns de som fortfarande lever med minnen och sår från den här tiden, familjemedlemmar eller partners som har gått bort, säger Adam Pålsson.

– Det var en utmaning att gestalta de här människorna på ett sätt som i så hög grad som möjligt stämmer överens med verkligheten.

Både han och Adam Lundgren har varit i kontakt med människor som varit i liknande situationer som deras karaktärer.

– Jag hoppas att människor vågar beröras av det här. Det är tidsdokument och på ett sätt tycker jag att svenska folket har ett ansvar att tillgodogöra sig den här historien.

Men Jonas Gardell var med. I 15 år har han samlat material för att kunna ge en rättvis bild av vad som hände. Berätta om ett samhälle som svek när hans unga vänner dog framför ögonen på honom.

– Det är svårt att förstå i dag hur det faktiskt var. Vi har förträngt och lagt locket på, vi har glömt och låtit bli att minnas. Det är dags att äntligen börja prata om det, att äntligen sörja, säger Jonas Gardell och återkommer hela tiden till ordet upprättelse medan han plockar korta, men skrämmande, anekdoter ur minnet.

Varje avsnitt i tv-serien motsvarar en av böckerna i Gardells trilogi, men böckerna kommer ut först nästa år. Arbetet är långt i från över.

– Jag håller fortfarande på att skriva det sista i roman två och tre. Nu när första boken är ute kommer det fram människor varje dag och berättar nya historier. Då förstår jag att jag bara har skrapat på ytan.

Sofia Juvel/TT Spektra

Mer läsning

Annons