Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnlig majoritet i sommarens P 1

/

De är artister och journalister, konstnärer och författare, skådespelare och dansare, en präst en modist och en hockeymålvakt. Men alla har de en sak gemensamt: i år är de värdar för ”Sommar i P 1”.

Annons

Ställ alarmet på klockan 13.00 den 22 juni. En timme efter lunch på midsommardagen är det dags att ruska av sig midsommarfirandets alla stressmoment och bara slappna av. På sedvanlig tid drar Sveriges Radio igång sin klassiska serie ”Sommar”.

Programmet lanserades av Tage Danielsson som 1959 var nybliven underhållningschef på Sveriges Radio och för att citera dagens programchef Bibi Rödöö var det då ”nästan bara män i kostym som talade i radio”.

I sommar, 54 år senare, är kvinnorna för första gången i majoritet.

I 58 program möter lyssnarna 60 sommarpratare och bland årets profiler märks namn som Maria Sveland och Liv Strömquist, två samhällsdebattörer som med ord och bilder satt sin prägel på de senaste årens samhällsdebatt. Här finns också journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson och den svenske stjärnproducenten Nadir ”Red One” Khayat, samt musikern, författaren, bloggaren och journalisten Kristian Gidlund.

Just journalister är väl representerade bland årets sommarpratare. Hela tolv av de 60 personer som hörs i radion i sommar arbetar helt eller delvis med journalistik. Men på listan över sommarpratare finns även hockeymålvakten Henrik Lundqvist, prästen Louise Linder, svampexperten Pelle Holmberg och koreografen Virpi Pahkinen.

Först ut är Jonas Gardell som i år sommarpratar för fjärde gången. Nästan två månader senare, den 18 augusti, sänds det sista programmet där Björn Dixgård och Gustaf Norén från bandet Mando Diao dyker upp med den modesta målsättningen att berätta om ”livet”.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons