Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anneli återvänder till Gävle

/

Traditionens makt är påtaglig under innevarande tid på året. Och när det gäller Trettondagsjazzen i regi av Gävle JazzClub kan man sannerligen tala om just en tradition.

Annons

Dags för 35:e upplagan, denna gång i Gävle konserthus dit klubben flyttade sin verksamhet för ett år sen. Det blir nu spel på tre scener: Gevaliasalen, Bo Lindesalen och Restaurang Gourmet Blå.

En av de mest spännande gästartisterna blir sångerskan Anneli Evaldson som kommer med sin jazzkvartett. Förutom henne består den av pianisten Daniel Tilling, basisten Lars Ekman och trumslagaren Sebastian Ågren, bördig från Sandviken med meriter från spel med Norrbotten Big Band och Håkan Broströms storband.

– Det ska bli jättekul att få återse Gävle igen, hälsar Anneli Evaldson. Det var faktiskt 30 år sen jag var i stan och mycket lär väl ha förändrats. Jag och min mamma bodde en kort tid i Bomhus där jag gick mina två första år i småskolan. Sen flyttade vi till Tyresö och förutom fyra år i London har jag blivit Stockholm trogen, som ju ändå är min födelsestad.

Sången har alltid varit hennes huvudintresse, fast i början var det inte så mycket renodlad jazz utan snarare den med soulinriktning med influenser från Anita Baker, Dianne Reeves och George Benson.

– Det var under min tid på klubbarna i London jag insåg att jazzen var min grej och jag började även skriva låtar själv, berättar Anneli. Några av dem är med på min debutplatta ”Just In Case” som glädjande nog fått fina recensioner. Senaste året har jag spelat en hel del på landets jazzklubbar och diverse scener här i Stockholm. Bland annat med Kjell Öhman, Hans Backenroth, Andreas Öberg, Mattias Ståhl och magiske trumpetaren Peter Asplund.

I vår ska hon ut på turné till klubbar i mellersta Norrland med sin trio och just Asplund. Repertoaren består främst av standards från The American Songbook i egna arrangemang.

På plattan ”Just In Case” spelar 2010 års Alice Babs-stipendiat Erik Söderlind gitarr. Även han kommer till Trettondagsjazzen, fast då med organisten och pianisten Kjell Öhman och hans trio.

Jazzklubben har inför årets upptaktsfest valt att satsa hårdare på yngre musikgrupper. Som bland annat länets uppmärksammade ungdomsband GUBB med sin ledare Bertil Fält. Gästartist blir munspelaren Filip Jers, en musikant som lär ha stora paralleller till självaste Toots Thielemans. Det kan de som var på den senaste Bangen-festivalen intyga.

The Agnas Brothers från Stockholm är ett sensationellt bra ungdomsband som redan blivit en attraktion på jazzklubbarna. När bandet deltog i finalen för tävlingen Musik Direkt vann den endast tolvårige pianisten Max Agnas solistpriset på tiotusen kronor. Pappan Urban Agnas, en inte helt okänd klassisk trumpetare med professorstjänst i Tyskland sitter även in med sina söner. Det gör också den uppåtgående sångerskan Stina Agnas. Hon har varit elev på jazzgymnasiet i Gävle och studerar nu vid Kungliga Musikaliska Högskolan i Stockholm. Gävles kulturskola och Vasaskolans jazzlinje ställer också upp med var sitt band.

Det traditionella Åke Lindahl-stipendiet kommer att tilldelas Kjell Nordvall, som under många år verkat i klubbens styrelse såväl som kassör och som ordförande. I samarbete med Konserthuset ska ett nytt stipendium utdelas till ”en ung jazzmusiker med stor talang och en seriös attityd till sitt musicerande”. Första mottagare blir kontrabasisten-elbasisten Felisia Westberg. Hon studerar vid Konservatoriet i Falun och spelar bland annat i GUBB på trettondagen.

Mer läsning

Annons