Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruce Springsteen minns sexklubbsbesök i Sverige i rykande färska biografin

/
  • Bruce Springsteen med gitarristen Nils Lofgren i bakgrunden uppträder på Nya Ullevi i Göteborg 8 juni 1985.
  • Bruce Springsteen minns ett sexklubbsbesök i Stockholm i sin självbiografi.

Bruce Springsteen har gett svenskar många minnesvärda ögonblick. Det "The Boss" själv minns mest från sina Sverigevistelser är när han spelade sönder Ullevi i Göteborg 1985 – och ett sexklubbsbesök i Stockholm 1975.

Annons

I dag tisdag ges Bruce Springsteens självbiografi "Born to run" ut. Det är första gången artisten själv lägger ut texten i detalj om sitt eget liv, och det är en berättelse om den resa som tog honom från lilla Frehold i New Jersey till världens stora arenor. Springsteen berättar öppenhjärtigt om sin uppväxt, det kraschade första äktenskapet och pappans schizofreni.

Läs mer: Här är Mora Träsk-Leifs Bruce Springsteen-bilder från Sverige-konserten för precis 40 år sedan du aldrig sett förr

Boken har redan hyllats av kritikerna för Springsteens raka sätt att berätta om sin depression och hans ärliga sätt att beskriva konflikter med bandmedlemmar.

Läs mer: Bruce Springsteen gästar "Skavlan"

I över 40 år har Bruce Springsteen varit en återkommande gäst i Sverige och blivit en av "våra" mest folkkära artister, från den "legendariska" spelningen på Kulturhuset i Stockholm 1975 fram till de tre spelningarna på Ullevi i Göteborg i somras.

Spelningen i Stockholm har en speciell plats i Springsteens memoarer. Bruce och hans E Street Band var på sin första Europaturné och tog sig storögt genom kontinenten. Efter Europapremiären i London bar det av till Stockholm den 21 november 1975.

"Vi åkte till Sverige, där det var mitt i vintern och midnatt dygnet runt. Vi trängdes på små sängar i minimala hotellrum, så vi gick ut på Stockholms gator, där vi på en nattklubb såg en livs levande sexshow, helnakna skandinaver som gav sitt allt", skriver Springsteen i boken.

"Vi satt på bakersta raden och kacklade som skolpojkar. Det var roligt, skumt och rätt läskigt", fortsätter han.

Tio år senare återvände Bruce Springsteen i triumf till Sverige. Då som en av världens största artister efter framgången med albumet "Born in the USA". Men framgången hade sitt pris. Springsteen skriver i boken om sin frustration över att alltid följas av paparazzifotografer. I Göteborg tar han ut frustrationen på en akustisk gitarr mot en logevägg så att den går i tusen bitar.

Läs mer: Här är de 10 bästa youtube-klippen med Bruce Springsteen

"I Göteborg gick saker sönder", konstaterar Springsteen lakoniskt.

Senare gick Springsteen ut och gjorde den klassiska konserten på Ullevi där betongfundamenten på den stora arenan skadades av publikens vildsinta dansande.

"Efter min gitarrslakt gick vi ut på scen och bokstavligen förstörde Ullevi. Det var så många gonzosvenskar som hoppade upp och ner och twistade i takt under 'Twist and Shout' att betongfundamentet sprack. Där fick de."

Läs mer: Ullerstam: När ska vi bojkotta sekten Bruce?

Mer läsning

Annons