Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den annorlunda jultolkaren Elin Ruth besöker Gävle Konserthus

/

Elin Ruth står på scen tillsammans med The Refreshments under Rock n' Roll X-mas-turnén i Gävle Konserthus på torsdag 26 november. Med sig har hon en purfärsk julskiva i annorlunda tappning.

Annons

Elin Ruths fullständiga namn är Elin Ruth Sigvardsson Cooney, men som artist vill hon enbart bli kallad Elin Ruth nuförtiden. När första plattan "Saturday Light Naive" släpptes 2003, var artistnamnet Elin Sigvardsson. Då blev hon uppmärksammad bland annat för att Lars Winnerbäck producerade skivan.

LÄS MER: Intervju med The Refreshments inför Rock n Roll X-mas 2015

Julmusiksfären har Elin Ruth stått utanför med ett undantag. En jullåt-tävling på P3 i början av karriären, där hon vann med konkurrens av namn som Wille Craaford.

LÄS MER: Recension: Elin Ruth och The Beat From Palookaville

Men i fredags släppte hon "Christmas Is A Drag" tillsammans med The Beat From Palookaville - där Gävlemusikern Christer "Muttis" Björklund återfinns på trummor. Albumtiteln kan översättas ungefär till "Julen är tråkig", vilket Elin Ruth personligen inte anser. Senaste åren har hon firat vartannat år i Long Island, New York som hennes make kommer i från och vartannat i Mönsterås, Småland - där hon också växte upp.

– Personligen har mina jular inte varit tragiska. Jag har turen att komma bra överens med min familj och är varken religiös eller ett fan av att storkonsumera.

En egenskriven låt finns med på "Christmas Is A Drag". Annars består den av covers på låtar som inte nödvändigtvis behöver vara renodlade julsånger, men omnämner julen eller har en känsla av jul.

– Vi har undvikit klassikerna och försökt hitta andra vinklar. Man kopplar ofta ihop julen med glättighet. Det här är dock inte en mörk skiva, men den vill visa på ett bredare spektrum av julen.

Elin Ruth är inte särskilt förtjust i renodlad julmusik. Som exempel på ett album som ändå känns jul nämner hon: Tom Waits "Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards".

En del av låtarna från skivan kommer Gävlepubliken få höra på torsdag i Konserthuset. Den tidigare kopplingen mellan Elin Ruth och The Refreshments är att gitarristen Jonas Göransson spelat med Elin på en av hennes skivor. Hon ser kärleken till levande musik, med retro-touch, som gemensam för de båda. Senast vi kunde se Elin Ruth i Gävle Konserthus, var i mars då material från senaste albumet "Here Comes The Storm" framfördes. I år kom en förlängning av albumet med namnet "Debris". Det blir alltså tre plattor släppta under ett års tid.

Mer läsning

Annons