Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den hårda delen av Å-draget

/

Annons

I förrgår kväll var det full rulle i Gävle. Eldar lyste vackert längs ån och diverse aktiviteter ägde rum på stan. Men om man följde spåren av marschaller bort från centrum, mot parken till, började man på avstånd höra den dundrande basen och de besinningslösa trumslagen som kännetecknar kultur av en lite hårdare skola än den som fanns representerad på stan.

På den stora scenen nere vid golfbanorna i Boulognerskogen hade nämligen Studiefrämjandet och Bilda, tillsammans med Wasteland och ytterligare en samling av Gävles eldsjälar, arrangerat ett evenemang vid namn Das Herbstfest – en metalfest som komplemment till Å-dragets ordinarie tilldragelser.

Redan före mörkrets inbrott hade flera svartklädda rocksupportrar samlats på området kring scenen, och fler tillkom allt eftersom kvällen framskred. När industrimetalbandet Dieselkopf körde igång runt åttatiden hade ett publikgäng slagit rot framför scenen, och även skaran som spritt ut sig på området drog sig allt närmare.

Spelschemat flöt på bra, och det var fullt ös från scenen i stort sett hela tiden. Jag kände ändå att det var lite dålig uppslutning. Kanske fotbollen på TV lockade mer den här kvällen, eller borde kanske evenemanget fått mer reklam?

Men när mörkret föll över parken tändes marschallerna kring området, och tillsammans med rökeffekterna och eldshowen som Gävlebandet Undivine bjöd på skapade det en riktigt mysdemonisk stämning.

Man kunde se lyktorna tändas även på andra sidan ån, och det kändes som om hela Gävle var i kulturellt samspel medan band som Spazmosity och Planet Rain fortsatte förgylla Å-dragets mörka sida.

Stämningen var vid det laget väldigt positiv och kvällens höjdpunkt, i form av namnkunniga och Gävlerotade doommetalbandet Isole, utgjorde en värdig final på en häftig tillställning. Jag hade gärna sett lite mer variation i metalutbudet rent genremässigt, men bortsett från det var arrangemanget klockrent och förhoppningsvis blir det röj på Boulognerscenen under Å-draget även nästa år!

Mer läsning

Annons